3 muntblaadjes in de pan: een truc die maar 10 minuten duurt en waar je niet zonder kunt

door Natasja

06 Augustus 2023

3 muntblaadjes in de pan: een truc die maar 10 minuten duurt en waar je niet zonder kunt
Advertisement

Een klein, snel en goedkoop trucje: kook wat muntblaadjes 10 minuten, zelfs 3 zijn genoeg, maar niets verbied je meer te gebruiken. Met welk doel? Het is een huismiddeltje dat niet te veel energie kost, maar wel veel voordelen en aangename effecten oplevert.

De hoofdrolspeler is munt, een van de meest geliefde en populaire aromatische kruiden ter wereld, waarvan we de smaak heerlijk vinden in duizend culinaire bereidingen, van desserts en hartige gerechten tot de heerlijkste zomerdrankjes en nog veel meer; en waarvan we allemaal onmiddellijk de balsamico- en verfrissende geur herkennen, een echt wondermiddel als het warm weer is, maar in werkelijkheid ook aangenaam gedurende de rest van het jaar.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn echt oneindig veel soorten muntplanten, sommige met vormen en kleuren die je versteld doen staan: ze zijn bijna allemaal heel gemakkelijk te kweken en bovendien winterhard. Het is dus altijd de moeite waard om een plantje in huis of op het balkon te hebben, en als er ruimte in de tuin is, is munt een uitstekende bodembedekker (vooral de kruipende, zich verspreidende munt) of een prachtige manier om bloembedden en plantenbakken te vullen, met zijn geurige bladeren en prachtige bloemen die ook worden aanbeden door bestuivende insecten.

Je hoeft dus alleen maar een (of zelfs veel!) plantje bij de hand te hebben en af en toe wat blaadjes te plukken, maar niet alleen om lekkernijen op smaak te brengen! In feite is munt ook nuttig voor een eeuwenoud en altijd geldig huismiddeltje.

Als je zelfs maar drie blaadjes neemt en ze 10 minuten kookt in een klein pannetje water, komt alle geur van deze plant vanzelf vrij: het huis zal fris en schoon ruiken, en als je misschien verschillende soorten munt hebt, zul je ook de verschillen in hun geuren ruiken als je van soort wisselt. Sommige zijn prikkelender, andere heel zoet! Dat is beter dan geld uitgeven aan luchtverfrissers of extra moeite doen om de vloer te wassen met behulp van producten met een geur.

De geur blijft zelfs vrijkomen nadat je het vuur onder de pan hebt uitgezet, en bovendien kun je het water waarin je de bladeren hebt gekookt hergebruiken: het is namelijk klaar om (wanneer het is afgekoeld) in een spuitfles te gieten om de natuurlijke luchtverfrisser bij de hand te hebben, om op gordijnen, bekleding en stoffen in het algemeen te spuiten, maar ook overal in huis. En je kunt de muntbasis ook gebruiken om een boeket geuren te creëren door er twee of drie druppels etherische oliën aan toe te voegen die goed combineren, zoals citroen of lavendel.

Advertisement