Recordhitte? Help jezelf en je vriendjes op vier poten de hitte te weerstaan met simpele tips

door Skip

30 Augustus 2023

Recordhitte? Help jezelf en je vriendjes op vier poten de hitte te weerstaan met simpele tips
Advertisement

Wanneer een hittegolf ondenkbaar hoge pieken bereikt wordt ieder trucje handig als je een beetje verkoeling wil, overdag en 's nachts. Dit geldt zowel voor ons als onze huisdieren. Bewust gebruik van airconditioning of ventilatoren is pure noodzaak maar er zijn ook nog andere handige dingetjes die voor alles en iedereen het verschil maken.

Wat kan je, buiten het gesloten houden van ramen rolluiken of persiennes gedurende de uren van maximale hitte en wanneer het koeler is juist open, je behelpen met luchtontvochtigers, blijven drinken (en regelmatig zorgen dat hond en poes vers water hebben), nog meer helpen? Er zijn trucs die je moet kennen, waar je mogelijk het liefst op gaat rekenen in de strijd tegen de hitte.

Trucs waardoor minder de warmte voelt

Trucs waardoor minder de warmte voelt

Creativo

Er zijn heel veel trucs om de warmte minder te voelen. Sommige merk je snel iets van maar zijn ook snel weer uitgewerkt, en weer andere trucs helpen je gaandeweg te acclamatiseren. De populairste truc die online te vinden is is je bedlakens bevriezen of soms zelfs je hele kussen. En dan bedoelen we echt in de vriezer leggen, beter nog als je het in een zakje doet en de lakens waar je onder ligt (niet het hoeslaken) daar ga je dan onder liggen op het moment dat je gaat slapen. Direct effect en is zeer aangenaam, ook al duurt het niet lang.

Als je geen klimaatbeheersingsinstallatie hebt moet je dus ventilators maximaal benutten door er bevroren water voor te zetten. Dat kan een teiltje met ijs zijn (let erop de kabel en de stekkers hoe dan ook uit de buurt te houden van het water) of flesjes water die je hebt laten bevriezen. De gegenereerde luchtstroom door de koelvinnen van de ventilator is dan verfrissend en de koelte blijft wel even, vast lang genoeg om eindelijk in slaap te vallen.

Advertisement

Voor honden katten

Voor honden katten

Creativo

Wat steeds vaker gekocht wordt zijn koelmatten. Het lijken manden, maar ze zijn compleet waterdicht en lijken gevuld te zijn. Maar aan de binnenkant bevindt zich een niet-giftige gel die actief wordt zodra een hond of kat met zijn gewicht erop gaat en er druk op uitoefent. Zo wordt de warmte afgevoerd en is die mat een aantal graden koeler dan de omgevingstemperatuur. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, hoeven niet in de koelkast en zijn opvouwbaar wanneer ze niet nodig zijn. En dan te bedenken dat er mensen zijn die deze matjes, maar dan kleinere, kopen (terwijl ze voor dieren zijn!) om ze in stoelen te leggen!

Andere dingen om aan te denken voor het welzijn van onze vriendjes. Laat ze niet buiten op het balkon wanneer het warm is, ga niet met ze wandelen op straat overdag wanneer het op zijn warmst is. Zij voelen de warmte meer dan wij, hun lichaam bevindt zich veel dichter bij de grond dus voelen zij de warmte ook veel meer die van het afsalt of cement of andere verharde weg afkomt. Iets beter is al op gras of aarde, maar sowieso niet gedurende de uren wanneer het 't heetst is. Bovendien als je ze laat lopen over gloeiend hete straatsten en dergelijke dan kunnen ze hun poten verbranden of gaan hun kussentjes vervellen.

Drinken

Drinken

pxhere.com

Een regel die van fundamenteel belang is voor ons mensen en ieder ander levend wezen is:drinken. Wanneer het zo warm is dan moet je voldoende blijven drinken aangezien we veel vocht verliezen door te zweten. Dus als je noodgedwongen op pad moet in de hitte, zorg dan dat je voldoende water bij je hebt.

Advertisement