Föhnen of aan de lucht laten drogen? 5 tips om van de beste haargezondheidsroutine de jouwe te maken

door Natasja

31 Mei 2023

Föhnen of aan de lucht laten drogen? 5 tips om van de beste haargezondheidsroutine de jouwe te maken
Advertisement

Ook op het gebied van schoonheid en welzijn zijn er clichés, legenden, geruchten en mythes die ontkracht moeten worden. Jezelf verzorgen gaat gepaard met fundamentele adviezen en regels die lange tijd worden gevolgd, maar die in sommige gevallen onjuist of niet helemaal juist blijken te zijn.

Een van deze clichés, waarschijnlijk een van de meest verbreide, betreft de manier waarop het haar wordt gedroogd en het gevaar van hitte voor de gezondheid. De meeste mensen geloven dat de föhn het absolute kwaad is en dat het haar op natuurlijke wijze en zonder hulp van warmte laten drogen een soort wondermiddel is. De werkelijkheid is heel anders.

Als je verder wilt lezen, gaan we daar hieronder dieper op in.

Föhnen of aan de lucht laten drogen? 5 tips om van de beste haargezondheidsroutine de jouwe te maken - 1

De overtuiging dat alleen de föhn het haar beschadigt is volledig ongegrond. Hoewel het waar is dat overmatige hitte de structuur van het haar oppervlakkig kan beschadigen, is het evenzeer zo dat te veel water, dat men op natuurlijke wijze laat drogen, zowel de interne structuur van het haar als de hoofdhuid kan beschadigen. Water zorgt er, volgens een chemisch mechanisme in de haarvezels, voor dat het haar brozer wordt en sneller breekt. Op de lange termijn kan deze schade een negatieve invloed hebben op het dunner worden van het haar, om nog maar te zwijgen van het feit dat de overmatige vochtigheid die ontstaat door zeer dik haar nat te laten, de verspreiding van bacteriën en schimmels die schadelijk zijn voor de huid, kan bevorderen. Vandaar de veronderstelling dat föhnen de meest correcte praktijk is, als het op de juiste manier en volgens een goede routine gebeurt. Dit laatste omvat een paar gemakkelijk samen te vatten en even gemakkelijk te herhalen stappen:

  • Als je je haar hebt gewassen, knijp je het overtollige water voorzichtig uit en dep je het haar met een microvezeldoek.
  • Gebruik na het wassen producten die het meest geschikt zijn voor jouw haartype, waaronder een goede hittebeschermer.
  • Vermijd borstelen als het haar nog helemaal nat is.
  • Met de föhn op de laagste temperatuur beginnen met drogen, te beginnen bij de punten, waar zich de hoogste concentratie water ophoopt. Houd de föhn niet te dicht bij het haar en de hoofdhuid.
  • Zodra 80% van het haar droog is, borstel het met een zachte borstel en ga pas daarna verder met de gewenste stijl of het gewenste model.

Door deze eenvoudige tips te volgen, zou je je haar op een gezonde manier moeten kunnen drogen zonder het te veel te beschadigen.

Advertisement