3 thuismethoden om gemakkelijk een splinter uit de huid te halen

door Natasja

20 April 2023

3 thuismethoden om gemakkelijk een splinter uit de huid te halen
Advertisement

Iedereen zal wel eens in zijn leven te maken hebben gehad met een of meer splinters of doorns die in de huid van zijn of haar handen of, nog minder vaak, elders vastzaten. En iedereen die ermee te maken heeft gehad, zal zeker de ergernis hebben ervaren van het moeten verwijderen met een pincet.

Het is een handeling die geduld en een goed gezichtsvermogen vereist, die pijn en ongemak kan veroorzaken, en die niet altijd resulteert in de verwijdering van het vreemde voorwerp. Het hangt ervan af hoe en waar de splinter is ingebed en hoe groot en zichtbaar hij is. Er zijn echter enkele goede thuismethodes die het gebruik van een pincet uitsluiten of een effectieve hulp bieden om goed en pijnloos te gebruiken. We laten er hieronder enkele zien.

Advertisement
Reddit

Reddit

  • Plakband: een goede en snelle eerste methode om een splinter of pin uit te trekken, zonder gebruik te hoeven maken van een pincet, is het gebruik van een stukje plakband. Het is een gemakkelijke techniek, vooral als de splinter vrij zichtbaar is, en het verkort de uittrektijd in vergelijking met het gebruik van een pincet, met minder pijn en ongemak tot gevolg. Om het uit te voeren, reinig en ontsmet het gebied rond de splinter. Breng vervolgens een stuk plakband aan en scheur het met een scherpe klap af, in de richting tegenovergesteld aan de richting waarin de splinter is ingebed (zoals je zou doen bij harsen, voor alle duidelijkheid).
  • Azijn: door het getroffen onderdeel in azijn te weken, omdat azijn een zure substantie is, kunnen de poriën kleiner worden en komt de splinter aan de oppervlakte, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Probeer het deel gedurende 10-15 minuten te weken in witte azijn of appelciderazijn en, als het in eerste instantie niet werkt, wissel het weken in azijn af met het weken in lauw water. Langzaam zou je het gewenste resultaat moeten krijgen.
Advertisement
Creativo

Creativo

Baking soda: een laatste mogelijkheid, vooral als de splinter nauwelijks zichtbaar is, is het gebruik van baking soda. Maak een beslag van water en baking soda en breng wat aan op het te behandelen gebied, nadat je het grondig hebt gereinigd en gedesinfecteerd. Wikkel er een verband omheen en laat het ongeveer 24 uur zitten. Wanneer het verband is verwijderd, moet de doorn of splinter aan de oppervlakte zijn gekomen en, als hij er nog niet helemaal uit is, moet het uittrekken met een pincet heel gemakkelijk en pijnloos zijn.

Heb je wel eens met een van deze methoden geëxperimenteerd?

Advertisement