Goed slapen in de warmte: 3 trucs en 2 tips voor een goede nachtrust

door Natasja

28 Juni 2023

Goed slapen in de warmte: 3 trucs en 2 tips voor een goede nachtrust
Advertisement

We hebben allemaal min of meer elke nacht een goede nachtrust nodig om onze batterijen weer op te laden voor de volgende dag, maar als bepaalde factoren zoals de extreme hitte van de zomer opkomen, wordt in slaap vallen een uitdaging. We kunnen airconditioners en ventilatoren gebruiken om de temperatuur van de kamer te verlagen, maar er zijn ook een aantal andere trucs die soms onmisbaar worden om in slaap te vallen tijdens zwoele nachten.

Dit zijn eenvoudige, DIY trucjes of handige tips, maar ze kunnen het verschil maken. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Vloerventilator: niet iedereen heeft een airconditioning of een plafondventilator. En misschien is er eentje installeren en hem dan spaarzaam moeten gebruiken vanwege de energiekosten in sommige gevallen geen verstandige investering. De oplossing die het proberen waard is, is een ventilator die alleen wordt ingeschakeld als je niet zonder kunt. Het zal een extra verbruik zijn, maar alleen voor bepaalde nachten, en het brengt geen buitensporige kosten met zich mee. Een weetje: velen zeggen dat de beste oplossing om te voorkomen dat je tijdens het slapen door de koude lucht wordt getroffen, is om de ventilator tegen het raam te richten, zodat hij de binnenkomende warme lucht afstoot.
  • Kies de stoffen van de lakens goed: op de eerste plaats katoen, maar niet gemengd met iets anders - vooral niet als het synthetisch is. Dit materiaal absorbeert namelijk zweet en helpt de lichaamstemperatuur af te koelen. Op de tweede plaats komt linnen, ook een geweldige bondgenoot tijdens de zomerhitte, zelfs voor huishoudlinnen. Zijde geeft een onmiddellijk gevoel van frisheid en is erg licht, ook een geweldig alternatief. Tot slot bamboe, dat ook lichter is dan katoen, hypoallergeen en milieuvriendelijk.
  • Kussensprays: er zijn winkels met huishoudelijke producten, natuurcosmetica en zelfs kruidenspeciaalzaken en parfumerieën die sprays verkopen voor op het kussen en de kussenslopen. Ze zijn gebaseerd op essentiële oliën, meestal balsamisch en bevorderlijk voor slaap en ontspanning. Vooral kamille en eucalyptus, maar ook ylang ylang, cederhout, kamille of bergamot. Je kunt natuurlijk ook een paar van deze essentiële oliën kopen en thuis gelijkwaardige middelen bereiden, of om de twee of drie dagen een paar druppels op je kussen gieten tot je de geur niet meer ruikt.

Om de warmte die zich gedurende de dag opbouwt te minimaliseren, is het dus raadzaam om overdag luiken of gordijnen gesloten te houden en alleen 's avonds de ramen open te zetten (vooral als er horren zijn die de ergernis van het moeten vechten met insecten ook voorkomen) om de lucht te verversen, een andere belangrijke factor voor een goede slaapkwaliteit.

Advertisement