Hoe je voorgoed van voedselmotten afkomt met de juiste val

door Natasja

24 Juni 2023

Hoe je voorgoed van voedselmotten afkomt met de juiste val
Advertisement

Voedselmotten zijn een grote plaag in de keuken, die je zeker allemaal wel eens bent tegengekomen. Deze kleine insecten voeden zich met droge voedingsmiddelen zoals meel, granen, peulvruchten, gedroogd fruit, suiker en cacao.

Deze motten kunnen zich razendsnel voortplanten, want één enkel vrouwtje kan wel 300 eitjes leggen. Daarom moet je zo snel mogelijk in actie komen om ze voorgoed kwijt te raken.

Er zijn veel middelen die je kunt gebruiken om van ze af te komen, maar als geen enkel middel lijkt te werken, lijkt de enige mogelijke oplossing een toevlucht te nemen tot kleefvallen. Laten we samen uitzoeken hoe je deze het beste kunt gebruiken om voorgoed van deze vervelende insecten af te komen.

Advertisement
Mvuijlst/Wikimedia Commons

Mvuijlst/Wikimedia Commons

Kleefvallen zijn eenvoudige kartonnen blaadjes bedekt met een kleverige substantie en geïmpregneerd met een stof waarvan de geur lijkt op de feromonen van vrouwelijke motten. Aangetrokken door de geur, naderen de mannelijke motten het blad en komen vast te zitten; dit voorkomt dat ze de vrouwtjes bevruchten, die hun levenscyclus beëindigen zonder eitjes te leggen en de plaag beëindigen.

Om ervoor te zorgen dat hun werking effectief en blijvend is, zijn er echter bepaalde voorzorgsmaatregelen nodig:

  • Controleer alle voedingsmiddelen in de voorraadkast, vooral granen, meel en bloemproducten, en verwijder alle voedingsmiddelen die larven of hun draden bevatten.
  • Controleer ook alle keukenmeubels, inclusief scheuren en de achterkant, evenals muren, plinten en afgesloten verpakkingen. Maak alles schoon met een ontsmettingsmiddel of gewone witte azijn.
  • Vervang de kleefvallen regelmatig door ze op strategische plekken in de voorraadkast te plaatsen.

Je kunt jezelf ook helpen met een eenvoudige natuurlijke truc die de vervelende insecten op afstand houdt: de sinaasappel met kruidnagels. Als je klaar bent met schoonmaken, hang dan een sinaasappel met kruidnagels in de voorraadkast: de doordringende geur van de specerij houdt de motten weg uit de voorraadkast.

Ben je klaar om de voorraadkast te beschermen?

Advertisement