7 kamerplanten die je in de zomer buiten kunt zetten

door Natasja

26 Juni 2023

7 kamerplanten die je in de zomer buiten kunt zetten
Advertisement

Er zijn veel kamerplanten die tijdens het zomerseizoen naar buiten kunnen. De buitenlucht zal ze niet alleen mooier en weelderiger maken, maar ook robuuster en beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Het juiste moment om deze stap te zetten is wanneer de nachttemperaturen stabiliseren tussen 12 en 14 graden, aangezien de meeste van de kamerplanten van tropische of subtropische oorsprong zijn, wat betekent dat ze in het wild groeien in zeer warme en vochtige omgevingen en kunnen profiteren van een zomervakantie op ons balkon of in de tuin.

Als ze buiten staan, zie je meteen de eerste gunstige tekenen, met een opmerkelijke vegetatieve ontwikkeling, zolang je hun specifieke vereisten respecteert, vooral met betrekking tot de lichtomstandigheden. Dus welke kamerplanten kun je tijdens het warme seizoen naar buiten verplaatsen? We zetten er hieronder 7 op een rijtje.

Advertisement

1. Yucca

1. Yucca

picodevida/Reddit

De Yucca kan profiteren van een zomer in de buitenlucht, omdat hij bestand is tegen hoge temperaturen tot wel 30 graden in de zomer. Deze plant is echter erg gevoelig voor direct zonlicht en wind en daarom is het aan te raden om hem op een halfschaduwrijke plek te houden en beschut tegen tocht.

Advertisement

2. Aloë vera

2. Aloë vera

Eiskoenigin/Reddit

Deze plant buiten kweken is nogal riskant in zeer vochtige of regenachtige gebieden waar de zon niet vele uren per dag schijnt; je kunt hem echter buiten zetten als de temperaturen stabiel zijn tussen de 18 en 30 graden, waarbij je moet letten op de vochtigheid, die rotting kan veroorzaken, maar wel ervoor zorgt dat de grond altijd vochtig blijft. Zet hem op een zeer zonnige plek; hij zal bloeien en weelderig groeien.

3. Succulenten

3. Succulenten

Pixabay

Net als Aloë vera hebben alle vetplanten baat bij een zomer in de buitenlucht op een zeer warme, bij voorkeur zeer zonnige plek. Direct zonlicht is een echte zegen voor je planten, die snel en weelderig zullen groeien.

4. Anthurium

4. Anthurium

crunchystomps/Reddit

Anthurium is ook een plant van tropische oorsprong en is daarom gewend aan een warm, vochtig klimaat, dat ook in onze appartementen moet worden gecreëerd met winterverwarming en voortdurende verneveling. In de zomer zet je hem buiten, waarbij je hem altijd erg vochtig houdt en hem blootstelt aan veel licht, zolang dat niet direct is.

5. Sanseveria

5. Sanseveria

Reddit

De Sanseveria is een zeer robuuste plant die niet veel zorg nodig heeft. Hij is gewend aan een warm en vochtig klimaat en zal veel baat hebben bij een zomer buiten op een zonnige plek. Pas wel op met de temperaturen: als de temperatuur onder de 15 graden zakt, moet je hem naar binnen halen.

Advertisement

6. Dracena

6. Dracena

HandyAndy/Reddit

De Dracena is een andere vaste gast in huis, dankzij de gestreepte bladeren die er een geweldig decoratief element van maken. De plant is bestand tegen temperaturen boven de 12 graden, dus in de zomer kun je hem op een lichte plek buiten zetten, maar niet in direct zonlicht.

7. Varens

7. Varens

bananabread23/Reddit

Sommige varens kunnen ook goed gedijen als ze een zomer buiten staan. Voorbeelden zijn de venushaarvaren, de glansschildvaren en de hertentong. In tegenstelling tot de vorige planten geven ze de voorkeur aan een schaduwrijke plek en moeten ze beschermd worden tegen harde wind en zomerstormen. Geef ze regelmatig water en haal ze naar binnen als de temperatuur onder de 8 graden zakt.

Heb je wel eens geprobeerd om de kamerplanten buiten te zetten?

Advertisement