6 kamerplanten die geen afvoergaten nodig hebben

door Natasja

25 Mei 2023

6 kamerplanten die geen afvoergaten nodig hebben
Advertisement

Kamerplanten zijn een geweldige manier om een woning te versieren en persoonlijkheid te geven, maar ze hebben het nadeel dat ze veel verzorging vereisen, vaak ingewikkeld en tijdrovend. Daarom zien veel mensen af van het creëren van een klein groen hoekje in huis en een van de belangrijkste redenen daarvoor is het water geven, dat zorgvuldig gedoseerd moet worden, zodat de plant niet uitdroogt door een gebrek aan water en niet gaat rotten door een teveel.

Er zijn veel onderhoudsarme soorten planten met bijna wilde kenmerken die met weinig of geen zorg gedijen. Met name sommige soorten kunnen zelfs in zeer natte grond weelderig groeien en hebben geen potten met afvoergaten nodig. Voor een betere waterverdeling onder de wortels volstaat het in deze gevallen om stenen op de bodem van de pot te leggen.

Laten we samen 6 kamerplanten ontdekken die weinig water nodig hebben.

Advertisement

1. Spaans mos

1. Spaans mos

Pixabay

Tillandsia usneoides is een inheemse soort uit de tropische en subtropische zones van het Amerikaanse continent, die in de natuur op bomen groeit in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Deze plant heeft geen grond nodig, omdat hij de benodigde voedingsstoffen rechtstreeks uit de lucht haalt. Daarom kan hij gemakkelijk worden gekweekt op schors in een kas of in een warme ruimte van het huis. Je hoeft hem maar één keer per week te besproeien en om de twee weken te bemesten met vloeibare mest die zeer rijk is aan fosfor.

Advertisement

2. Maranta leuconeura

2. Maranta leuconeura

YAsminBela1800/Reddit

Ook bekend als de gebedsplant vanwege zijn kenmerk om zijn bladeren op te richten en als een gebed uit te steken wanneer de avond valt, is deze plant perfect voor in huis. Hij heeft een zeer goed verlichte plaats nodig, maar niet in direct zonlicht, en gedijt goed in vochtige grond, daarom kan hij gemakkelijk worden gekweekt in water of in potten zonder drainagegaten. Pas alleen op dat je niet te veel water geeft.

3. Graslelie

3. Graslelie

Denes Feri/Wikimedia Commons

Ook bekend als spinnenplant, zijn natuurlijke habitat is de tropische gebieden van Afrika en om deze reden past hij zich ook heel goed aan het leven in water aan. Bekend om zijn snelle groei en lange, hangende, lichtgroene en witte bladeren, gedijt deze plant in een warme, vochtige omgeving met veel indirect zonlicht en hoeft hij slechts eenmaal per week water te krijgen. Als hij in water wordt gekweekt, moet het water elke 3-5 dagen worden ververst en moet hij één keer per maand worden bemest.

4. Dracena sanderiana

4. Dracena sanderiana

GoldLaurelin/Reddit

Deze plant, die bij de meesten bekend staat als Geluksbamboe, wordt in de winkel vaak gevonden als een rietje gesneden en in water gekweekt. De Geluksbamboe is zeer gemakkelijk te onderhouden en past zich zelfs aan in de donkerste hoekjes van het huis, hoewel hij goed gedijt bij veel licht. Hij kan ook direct in water worden gekweekt, maar je kunt ervoor kiezen hem in een pot te kweken, met stenen op de bodem om de stengels rechtop te houden.

5. Aglaonema

5. Aglaonema

SlickRick_the Ruler/Reddit

Planten van het geslacht Aglaonema komen oorspronkelijk uit tropische gebieden in Azië, zijn zeer robuust en gedijen zowel in water als in zeer vochtige grond. Ze leven ook heel goed op weinig verlichte plaatsen, hun bladeren verbranden als ze worden blootgesteld aan direct zonlicht en ze zijn heel gemakkelijk te onderhouden, dus ook geschikt voor beginners. Vergeet alleen niet dat deze planten giftig zijn voor dieren.

Advertisement

6. Nephrolepis cordifolia Duffii

6. Nephrolepis cordifolia Duffii

Forest & Kim Starr/Wikimedia Commons

Deze plant, krulvaren, is een vrij winterharde varen die van vochtige plaatsen houdt. Hij wordt gekenmerkt door de citroenachtige geur die de kleine blaadjes verspreiden als erover gewreven wordt. Als hij in een pot zonder afvoergaten wordt gekweekt, leg dan stenen in de bodem om de wortels uit het water te houden. Eén keer per week water geven en bijna elke dag besproeien.

Met welke plant wil jij beginnen?

Advertisement