Wanneer recycling mode wordt: de schoonheidskoningin in een jurk van blikjes

door Natasja

05 Juni 2023

Wanneer recycling mode wordt: de schoonheidskoningin in een jurk van blikjes
Advertisement

Op 23-jarige leeftijd werd ze Miss Universe Thailand, maar naast haar buitengewone schoonheid deed ze de mensen over haar praten om een onverwachte reden, een modekeuze met een ecologische ziel waarmee ze zich kon revancheren tegen een andere, beslist minder flatterende titel: Miss Garbage (Miss Afval, zouden wij zeggen). Men kan niet anders dan zich afvragen hoe een schoonheidskoningin ook als afvalkoningin kan worden beschouwd. Het heeft alles te maken met de jeugd van Anna Sueangam-iam, zo heet de mooie vrouw, en haar keuze om datgene waarvoor ze lang is bespot om te zetten in een titel om trots op te zijn.

Het is tegenwoordig niet ongewoon dat schoonheidswedstrijden worden gebruikt om andere boodschappen uit te dragen dan alleen het tonen van de schoonheid van de deelneemsters. In het geval van Anna Sueangam-iam, die haar naam ook ondertekent met de hashtag #AnnaTheThaiger, was de boodschap die ze wilde delen een provocerend eerbetoon aan haar afkomst, maar ook een manier om een dringend en ernstig milieuprobleem onder ieders aandacht te brengen, wereldwijd.

Advertisement

De jonge vrouw, afkomsting uit Bangkok, won in juli 2022 de titel van Miss Universe Thailand, nadat ze tijdens de wedstrijd het nieuws haalde vanwege haar campagne tijdens het evenement, waarin ze opkwam voor de zaak van vrouwen met een gemengde nationaliteit, ook al behoort ze zelf niet tot die categorie, omdat haar beide ouders Thais zijn. Anna The Thaiger vond dat niet erg en zette haar reis in de media voort tot het moment dat ze tot schoonheidskoningin werd gekroond.

Maar wat iedereen zich herinnert is eigenlijk een van de avondjurken die tijdens de wedstrijd werden gedragen: een jurk die uniek was, maar ook veelzeggends. De jurk was namelijk gemaakt van metalen lipjes van frisdrankblikjes.

Advertisement

Maanden na de overwinning maakte de jonge vrouw gebruik van de sociale kanalen om de reden voor haar keuze uit te leggen: "De jurk is geïnspireerd op de omgeving waar ik mijn jeugd doorbracht. Ik ben opgegroeid met ouders die vuilnis ophaalden voor de kost, dus mijn hele leven als kind bracht ik door tussen stapels afval en recyclebare materialen."

"Deze unieke jurk werd op maat gemaakt met de specifieke bedoeling om afval en recycleerbare materialen te gebruiken. In het bijzonder de 'lipjes van blikjes' om het hele universum te laten zien dat wat velen als nutteloos beschouwen, eigenlijk zijn eigen waarde en schoonheid kan hebben".

Ze besloot met: "Dank u allen voor het zien, horen en misschien ook voor jullie een boodschap van eigenwaarde.

Werd zij als kind nog bespot met de bijnaam Miss Garbage omdat ze de dochter was van een man die vuilnis ophaalde en een vrouw die de straten veegde, vandaag heeft Anna Sueangam-iam het verhaal van haar eigen leven veranderd, door haar schoonheid en de context van de wedstrijd vuilnis te laten veranderen in iets sprankelends en elegants.

Bij het aanvaarden van de kroon zei ze: "Laat je niet volledig bepalen door waar je geboren bent. Met de juiste hoeveelheid vastberadenheid kunnen we allemaal de loop van ons leven veranderen".

De jurk in kwestie werd gemaakt door ontwerper Manirat, die de gerecyclede metalen kettingen verrijkte met Swarovski-kristallen, en heeft zelfs een naam: 'Hidden Precious Diamond Dress'.

Advertisement