Gun jezelf een groen hoekje thuis met deze 12 kamerplanten die groeien bij weinig licht

door Natasja

28 Oktober 2023

Gun jezelf een groen hoekje thuis met deze 12 kamerplanten die groeien bij weinig licht
Advertisement

We weten allemaal dat planten water en licht nodig hebben om te groeien. Maar net zoals vetplanten in staat zijn om lange perioden zonder water te leven, zijn er ook talloze soorten die in de schaduw of in huizen en kantoren kunnen gedijen met alleen de hulp van kunstlicht. Soorten zoals orchideeën komen bijvoorbeeld uit een natuurlijke habitat waar het licht op natuurlijke wijze wordt gefilterd door het gebladerte van de hoge bomen die erboven groeien, terwijl er soorten zijn die zich perfect hebben aangepast aan alle lichtomstandigheden.

Als je woning dus weinig licht heeft, hoef je je hobby niet op te geven. Je hoeft alleen maar te kijken naar soorten die veel baat hebben bij weinig licht om hun levendige persoonlijkheid in al de kamers te brengen. En zelfs als je geen kweekexpert bent, zijn een paar eenvoudige trucjes alles wat je nodig hebt om deze planten met succes te kweken: de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen op het juiste moment zijn genoeg om je planten te laten gedijen.

Hieronder stellen we 12 soorten planten voor die ook met weinig licht goed gedijen.

Advertisement

1. Aspidistra

1. Aspidistra

Randy_Lurka/Reddit

De Aspidistra is de perfecte plant ook voor beginnende tuiniers, en is geschikt voor zowel binnen- als tuinkweek. Hij wordt gekenmerkt door zijn grote, groene, leerachtige bladeren. Hij komt in het wild voor in de bergachtige streken van Japan en Taiwan, dus hij past zich goed aan: hij verdraagt kou goed, maar niet te hoge temperaturen en houdt niet van direct zonlicht. Daarom kun je hem met succes kweken op beschutte, maar koele plaatsen zoals ruimtes onder de trap, hallen en veranda's.

Advertisement

2. Anthurium

2. Anthurium

libbyfacetat/Reddit

De Anthurium is een zeer decoratieve plant vanwege het weelderige, diepgroene blad en de prachtige, grote bloemen. Deze plant heeft een lichte standplaats nodig, maar mag niet worden blootgesteld aan direct zonlicht en verdraagt geen temperaturen onder de 15 graden in de winter. Besproei de bladeren regelmatig met ontkalkt water: als tropische plant heeft hij veel vocht nodig om goed te gedijen.

3. Dracaena marginata

3. Dracaena marginata

Mooliepie/Reddit

De Dracaena is een van de populairste kamerplanten vanwege zijn grote decoratieve kracht. Het is een struik die in het wild wel 2 meter hoog kan worden, maar in potten blijft hij kleiner. Hij houdt van licht en daarom is zijn ideale plaats naast een raam, maar pas op voor koude tocht in de winter en overmatige hitte en zonnestraling in de zomer.

4. Kentia

4. Kentia

sincera94/Reddit

De Kentiapalm in pot, een zeer langzaam groeiende tropische palm, kan tot 3 meter hoog en 2 meter breed worden en is daarom erg populair voor decoratieve doeleinden. De Kentia is gemakkelijk te kweken en profiteert van intens indirect licht, maar kan ook goed gedijen in de schaduw.

5. Pilea peperomioides

5. Pilea peperomioides

christinepmw/Reddit

De Pilea, ook wel muntplant genoemd, wordt gekenmerkt door zijn grote ronde bladeren die hem heel karakteristiek maken. De plant is vrij eenvoudig te kweken en houdt van fel maar niet direct zonlicht en een vrij vochtige standplaats. Daarom kan hij naast een raam worden gekweekt, zelfs in woningen met minder blootstelling aan de zon.

Advertisement

6. Vetplanten

6. Vetplanten

Reddit

Vetplanten, die bekend staan om hun extreme aanpassingsvermogen en gemakkelijke kweek, komen oorspronkelijk uit woestijnen en worden daarom blootgesteld aan veel zonlicht. Ze kunnen zich echter perfect aanpassen aan omstandigheden met gedeeltelijke schaduw, vooral in de winter tijdens hun vegetatieve rustperiode.

7. Chamaedora elegans

7. Chamaedora elegans

Brettish/Reddit

De Chamaedora is een palm die oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika komt en wordt gekenmerkt door zijn lange levensduur en zeer langzame groei. De Chamaedora is gewend aan helder maar indirect licht en past zich ook gemakkelijk aan aan schaduw, omdat hij niet alleen duisternis en directe blootstelling aan de zon verdraagt.

Advertisement

8. Philodendron

8. Philodendron

nebraskacorncorncorn/Reddit

De Philodendron is ook een populaire kamerplant vanwege het gemak waarmee hij gekweekt kan worden. Hij groeit vrij snel en kan als klimplant gekweekt worden. De bladeren zijn vrij kwetsbaar en kunnen verbranden in direct zonlicht. Plaats hem daarom op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

9. Sanseveria cylindrica

9. Sanseveria cylindrica

Firza Euphoria/Reddit

Sanseveria cylidrica, gekenmerkt door zijn vlezige, cilindervormige bladeren, is een minder bekende variëteit van de vrouwentong. Net als de bekendere soort Sanseveria trifasciata is deze plant een van de makkelijkste kamerplanten om te kweken en past hij zich goed aan: hoewel hij van lichte plekken houdt, ook in de volle zon, kan hij zich gemakkelijk aanpassen aan een leven in de schaduw.

Advertisement

10. Ficus elastica

10. Ficus elastica

olani/Reddit

De Ficus elastica, ook bekend als de rubberboom, kende een groot succes in de jaren 1980 en 1990 en verspreidde zich naar bijna alle kantoren en woonkamers. Deze plant is ook populair vanwege zijn vermogen om de lucht schoon te houden en houdt van lichte plekken, maar niet van directe blootstelling aan zonlicht. In de zomer kan hij naar een balkon of tuin worden verplaatst, maar de blootstelling moet geleidelijk gebeuren.

11. Asplenium

11. Asplenium

briantheodore/Reddit

Hij is ook bekend als nestvaren en is een epifytische plant (kan dus ook zonder aarde leven) van het struikgewas en daarom is zijn natuurlijke habitat in de schaduw en vochtig. Asplenium is een geluksplant met een welbekend vermogen om de lucht schoon te houden, groeit heel langzaam en is ook heel weinig veeleisend: het enige wat nodig is, is het juiste vochtigheidsniveau handhaven en op waterstagnatie letten.

Advertisement

12. Maranta

12. Maranta

Chelsealeesmith/Reddit

Maranta is een vaste kruidachtige plant uit het schaduwrijke struikgewas van het Braziliaanse regenwoud, waarvan de bladeren overdag buigen om vocht vast te houden. De plant moet uitsluitend in de schaduw en bij milde temperaturen worden gekweekt, dus in de winter moet er goed op worden gelet om koude tocht te vermijden.

Welke van deze planten heb jij gekozen voor je weinig lichte woning?

Advertisement