'Levende' tafeldecoraties: ideeën om je tafel te versieren met echte planten

door Natasja

04 November 2023

'Levende' tafeldecoraties: ideeën om je tafel te versieren met echte planten
Advertisement

Een beetje groen, of ook bloemen, in het midden van de tafel is altijd een lust voor het oog, en inderdaad zijn tafeldecoraties bijna altijd bloemstukken, misschien van snijbloemen, kunstbloemen of gedroogde bloemen. Of een soort stilleven dat veel decoraties combineert, vooral seizoensgebonden decoraties. Maar hoe zit het met het gebruik van levende planten in potten? Dit zijn de zogenaamde 'levende' tafeldecoraties, die we in principe laten groeien, net als elke andere kamerplant.

Kijk eens hoeveel manieren er zijn om je tafel op deze manier te versieren.

Advertisement

Een pot is echt alles wat nodig is in het midden van de tafel

... Of meer dan één! Als je potplanten hebt, misschien klein en seizoensgebonden, hoef je alleen maar bijpassende potten of pothouders te kiezen en twee of drie van hen zullen al het werk doen, klaar om terug te keren naar vensterbanken, balkons, of waar ze voor ze als tafeldecoratie werden gebruikt, ook stonden.

Advertisement

Het is een eenvoudig idee dat vaak over het hoofd wordt gezien: bedenk bijvoorbeeld eens wat een aangename geur je zou krijgen als je aromatische planten als tafeldecoratie zou hebben.

Kleine bonsaiboompjes als origineel tafeldecoratie

Ze zijn altijd prachtig om te zien, bonsaiboompjes: het idee om van grote planten volwaardige miniaturen te maken fascineert iedereen. En de nog kleinere exemplaren kunnen ook als tafeldecoratie dienen.

Ze zouden zeker ook aanleiding geven tot een interessant gesprek aan tafel, die miniatuurboompjes of -struikjes die tot sprookjeswerelden lijken te behoren.

Compositie van levende planten

Als je in plaats daarvan een tuin in een schaal wilt maken, moet je nadenken over welke planten je met elkaar wilt combineren. Er zijn veel, nog kleine, planten te vinden in kwekerijen, op markten en in bloemenwinkels en je kunt de experts vragen of de planten die je het mooist vindt gecombineerd kunnen worden in een schaal die diep genoeg is om genoeg aarde te bevatten.

Advertisement

Meestal zijn het varens, pilea en een paar andere kleine exemplaren. Een heel elegante combinatie zou varens en orchideeën zijn!

Als je het makkelijk wilt houden met de weinige potgrond die beschikbaar is, kan het bijna niet mis gaan door verschillende voorwerpen te vullen met vetplantjes, die er altijd geweldig uitzien met hun vormen en kleuren.

Advertisement

Mos in het midden van de tafel

Een minder bekend maar zeker super fascinerend alternatief is om een minituin van mos te maken in de houders die je als tafeldecoratie gebruikt.

Er moet altijd wat water klaar staan om te sproeien als dat nodig is, maar het is niet zo moeilijk als het lijkt om deze zachte, groene wondertjes te maken.

Advertisement

Miniatuurtuinen... maar aquatisch!

En als de minituin in het midden van de tafel een waterwereld zou zijn? Het gebruik van waterplanten zorgt voor prachtige decoraties en een van de gemakkelijkste om voor te zorgen zijn de balvormige algen, de marimo mosbal.

Als je er meer vertrouwd mee raakt, zijn deze water- of onderwaterwerelden een lust voor het oog!

Zou jij ook zulke levende tafeldecoraties willen maken?

Advertisement