Kleine voortuin: 10 oplossingen om het zo mooi mogelijk te maken

door Natasja

01 April 2023

Kleine voortuin: 10 oplossingen om het zo mooi mogelijk te maken
Advertisement

Hoe klein en weinig gebruikt het ook is, de voortuin van een huis is minstens zo belangrijk als de achtertuin. Het is in feite de eerste kennismaking die gasten en buren hebben met onze woonomgeving en die bepalend is voor de indruk die ze van ons zullen hebben.

In feite kan een voortuin veel zeggen over de persoon die binnen die muren woont en zeker als te tuin helemaal niet goed verzorgd is, zal het geen goed begin zijn van een gesprek met wie dan ook.

Of je nu een passie hebt voor tuinieren of gewoon zin hebt om de tuin zonder enige moeite netjes te zien, we stellen je 10 mogelijke oplossingen voor om de tuin zo mooi mogelijk te maken en zo je visitekaartje veel aantrekkelijker te maken.

Advertisement

1. Klassiek

Als je een klassieke smaak hebt en die ook in de inrichting van je huis tot uitdrukking wilt brengen, dan is een eenvoudige laan omgeven door een gazon iets voor jou. Om deze af te bakenen plaats zelf potten met hoge bomen: naarmate ze groeien, zullen ze een schaduwrijke pergola op de oprit creëren en met hun voorjaarsbloesems kleur en vrolijkheid brengen.

Advertisement

2. Vol groen

Ook een eenvoudig bed van groene planten in het midden van een goed onderhouden gazon geeft een zeer klassieke, schone en nette uitstraling aan je voortuin.

3. Rotstuin

Hou je daarentegen van de droge, ruwe uitstraling van stenen, dan is de rotstuin ideaal voor jou. Je kunt met kleur spelen in je plantenkeuze, het uiteindelijke effect zal prachtig zijn.

4. De tuin van luie mensen

Als je geen tijd of zin hebt om je tuin te verzorgen, heb je een ruimte nodig die er zonder menselijk ingrijpen netjes uitziet. Ideaal is een tuin van mulch of stenen, misschien van verschillende kleuren, met hier en daar wat vetplanten verspreid. Het zal er jaren mooi uit blijven zien.

5. Spectaculair

Als je graag opvalt en door alle voorbijgangers wilt worden opgemerkt, is de spectaculaire tuin het juiste antwoord op jouw wensen. Een prachtig gemanicuurd gazon, bloemperken vol groenblijvende planten, struiken en bloeiende struiken, in een overvloed aan kleuren en vormen. De tuin zal zeker opvallen.

Advertisement

6. Bloeiend

Als bloemen je ware passie zijn en je je graag omringt met hun heldere kleuren en bedwelmende geuren, dan zijn bloembedden ideaal in elke beschikbare ruimte. Maak ook gebruik van de veranda of de overkapping van de ingang voor hangende plantenbakken. Je zult het prachtig vinden.

7. Mooi en toegankelijk

Houd je van het idee van een spectaculaire tuin, maar heb je niet de tijd of het geld om eraan te besteden? De oplossing is een rijk samengesteld bloembed met onderhoudsarme planten. Er zijn veel zeer resistente soorten die zelfs onder moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf geven. Ze geven je een prachtige tuin met een minimum aan inspanning.

Advertisement

8. Gekleurde architectuur

Hou je niet van tuinieren, maar wil je toch een verzorgde, elegante en indrukwekkende tuin. Die kun je gemakkelijk aanleggen door gekleurde stenen te gebruiken, verspreid met een paar onderhoudsarme struiken of kleine heesters. Een bezoekje van de tuinman zo nu en dan zal een must zijn, net als jouw bezoekjes aan de kapper, maar het wordt echt een indrukwekkende tuin zonder enige moeite.

9. Anti-onkruid

Hou je van planten en ook van soms een paar uurtjes tuinieren, maar zie je op tegen de ondankbare taak om onkruid te trekken? Heb je wel eens gedacht aan mulch voor de bloembedden? Het verwijdert onkruid op natuurlijke wijze, droogt niet uit in de zomer en is zelfs in hartje winter prachtig.

Advertisement

10. Artistiek

Als je wilt dat je tuin ook je artistieke kant laat zien, vermaak je dan met het combineren van voorwerpen, stenen, planten en bloemen in hetzelfde perk. Maak patronen en motieven, reconstrueer landschappen. Laat je creativiteit de vrije loop.

En wat voor voortuin heb jij?

Advertisement