Hangplanten: de 12 beste soorten om in hangpotten te kweken

door Natasja

14 Maart 2023

Hangplanten: de 12 beste soorten om in hangpotten te kweken
Advertisement

Ook als de buitenruimte in je flat klein is, betekent dit niet dat je moet afzien van het verfraaien ervan met potten met bloemen of groene planten. Elk balkon, terras, veranda of klein hoekje van de binnenplaats kan namelijk worden versierd met hangpotten, en er zijn talrijke soorten planten die het best tot hun recht komen met deze teeltmethode, waarbij hun schoonheid ten volle tot uiting komt. 

Hangplanten hebben een iets andere verzorging nodig dan die in de grond en zijn niet altijd geschikt voor wie geen tijd of zin heeft om ze te verzorgen. Ze moeten vaker water krijgen omdat de ruimte voor hun wortels kleiner is. Tegelijkertijd moet je voorkomen dat het water stagneert, dus is het essentieel dat de potten drainagegaten hebben. Regelmatig bemesten is ook belangrijk, evenals snoeien, wat essentieel is voor een minder onordelijke groei. En niet te vergeten licht en temperatuur, alsmede compatibiliteit in het geval van potten met verschillende planten.

Maar welke planten zijn het beste om in hangpotten te kweken? We laten 12 soorten zien.

Advertisement

1. Fonteingras

1. Fonteingras

Cillas/Wikimedia Commons

Het is een elegante, slank gesteelde plant met pluizige bloemaren die in kleur variëren van bruin tot bronsroze en is relatief gemakkelijk te kweken. Er zijn soorten met een klein formaat en een compacte groei, die geschikt zijn voor de teelt in potten, zolang ze maar minstens 40 cm diep zijn. Ze vereist een zeer lichte en warme plaats en een goed drainerende grond, bij voorkeur met geëxpandeerde klei of grind op de bodem van de pot om stagnatie te voorkomen.

Advertisement

2. Bacopa

2. Bacopa

Forest & Kim Starr/Wikimedia Commons

Een groenblijvende plant met prachtige witte bloemen in de zomer, het is de ideale plant voor een hangpot op een veranda of terras. Hij geeft de voorkeur aan halfschaduw en in de volle zon kan hij lijden of weinig bloeien. Hij heeft regelmatig water en bemesting nodig om te blijven bloeien.

3. Tijgervaren

3. Tijgervaren

BotBln/Wikimedia Commons

De tijgervaren is een variëteit van de Bostonvaren met karakteristieke gestreepte bladeren, waardoor hij meer opvalt dan de bekendere variëteit. Deze plant geeft de voorkeur aan locaties met weinig licht en een hoge luchtvochtigheid en is daarom ook zeer geschikt voor binnenteelt. Hij houdt niet van stilstaand water, dus hij heeft baat bij water geven door op de bladeren te sproeien, waardoor de luchtvochtigheid op peil blijft. 

4. Erwtenplant

4. Erwtenplant

Erbse am Band/Wikimedia Commons

Een plant met karakteristieke ronde erwtachtige bladeren. Hij leent zich uitstekend voor de teelt in hangpotten en kan worden gestuurd in de richting van een meer hangende en spaarzame of een vollere en kortere groei. Hij houdt van helder licht en verdraagt geen kou, dus vindt hij zijn ideale standplaats binnenshuis bij een zonnig raam. Hij moet water krijgen als de bladeren er gerimpeld uitzien. Houd hem uit de buurt van kinderen en huisdieren, want bij inname is hij irriterend.

5. Osteospermum of Afrikaans madeliefje

5. Osteospermum of Afrikaans madeliefje

David Stang/Wikimedia Commons

Een krachtige, bossige plant die je balkon of tuin kan opfleuren met zijn opvallende, kleurrijke bloei; hij is zeer hittebestendig, maar moet tegen de kou worden beschermd, zodat hij zich in de loop der jaren kan handhaven zonder zijn bloei, die vanaf het tweede jaar afneemt, te verliezen. Hij staat het best in de volle zon of halfschaduw, als hij in de schaduw staat bloeit hij helemaal niet. Tijdens de bloei regelmatig en overvloedig water geven, met mate tijdens de vegetatieve rustperiode, waarin ongeveer om de 15 dagen bemesting wordt aanbevolen. Hij leent zich ook goed voor een combinatie met andere soorten, omdat een te grote pot zou leiden tot een toename van het gebladerte ten koste van de bloemen.

Advertisement

6. Sedum morganianum of ezelstaart

6. Sedum morganianum of ezelstaart

David Stang/Wikimedia Commons

Hij dankt zijn naam aan de in hangende vlechten gegroepeerde bladeren, waardoor hij zich zeer goed leent voor hangende teelt. Deze plant is een groenblijvende vetplant die zeer geschikt is voor de binnenteelt, waar hij alleen veel licht nodig heeft. Buiten kan hij ook overleven op regenwater alleen, mits de temperaturen in de winter niet te koud zijn; bij binnenteelt moet hij in de zomer 1-2 keer per week water krijgen, in de winter eens in de 15-20 dagen.

7. Petuna hybrida

7. Petuna hybrida

Kurt Stuber/Wikimedia Commons

Een prachtige bloeiende plant, verkrijgbaar in een zeer breed scala aan kleuren, is perfect voor het kweken in hangpotten om kleur en vitaliteit te geven aan je buitenruimtes. De grond moet licht en drainerend zijn en de ideale ligging is in de zon voor een volledige bloei. 

Advertisement

8. Lobelia

8. Lobelia

André Karwath aka Aka

Een uitstekende perk- of borderplant die ook geschikt is voor de hangcultuur, gekenmerkt door een delicate bloei in blauwe en violette tinten. Hij moet in de volle zon of halfschaduw staan, maar heeft de neiging te verwelken als hij te veel warmte krijgt. Verwijder verwelkte bloemen om hem in bloei te houden en als de plant er dun uitziet, snoei de stengels dan tot een derde af voor een betere groei. 

9. Impatiens (Vlijtig liesje)

9. Impatiens (Vlijtig liesje)

Sabina Bajracharya/Wikimedia Commons

Deze plant heeft baat bij een hangende teelt, want in de grond kan hij gemakkelijk meeldauw krijgen, een agressieve en zeer schadelijke schimmel. Perfect als versiering dankzij zijn mooie en overvloedig gekleurde bloemen, heeft hij een plaats in halfschaduw en regelmatige bewatering nodig; de grond moet altijd vochtig maar niet nat zijn. 

Advertisement

10. Tradescantia

10. Tradescantia

Mokkie/Wikimedia Commons

Een perfecte tuin- of kamerplant, afhankelijk van het soort, zijn zijn prostraten perfect geschikt voor hangende teelt. Miseria gras is ook een plant die, door zijn zeer lage eisen, zelfs door mensen die niet bekend zijn met tuinieren kan worden gekweekt. Hij houdt van licht, maar overleeft ook goed op schaduwrijke of donkere plekken en hoewel het meestal in vochtige gebieden groeit, kan het ook tegen een zeer droog klimaat, waardoor het geschikt is voor wie vergeet water te geven. In de zomer is beter om om de 2 weken te bemesten. 

11. Echeveria

11. Echeveria

Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/Wikimedia Commons

Deze vetplant met zilveren bladeren groeit bijelkaar en produceert kleine kleurrijke klokvormige bloemen. Gemakkelijk te kweken, bij voorkeur in potten, want hij verdraagt geen temperaturen onder 7 graden, geeft de voorkeur aan volle zon en heeft alleen in de zomer regelmatig water nodig.

Advertisement

12. Verbena speciosa

12. Verbena speciosa

Zirguezi/Wikimedia Commons

We sluiten af met een plant met een prachtige, kleurrijke en dichte bloeiwijze, die je hangpot een perfect kleurrijk kussen zal geven. Een plant die weinig eisen stelt, hij verlangt alleen goed gedraineerde grond en een zonnige plek, die voor een perfecte bloei zorgen. Geef regelmatig water, maar alleen als de grond droog is.

Heb je al planten gekozen voor je balkon?

Advertisement