De ruimte onder het bed organiseren: 10 dingen die je ergens anders moet bewaren

door Natasja

22 Maart 2023

De ruimte onder het bed organiseren: 10 dingen die je ergens anders moet bewaren
Advertisement

Wanneer de ruimte beperkt is, wordt het opbergen van bepaalde voorwerpen onder het bed een must. Het komt namelijk steeds vaker voor dat men in zeer kleine kamers woont en te veel spullen op te bergen heeft; in deze gevallen moet elke hoek van het huis worden benut en geoptimaliseerd, zodat alles zijn geordende plaats vindt.

Maar hoe organiseer je de ruimte onder het bed het best? Of het nu gaat om een klassiek bed of een opbergbed, de taak is niet zo eenvoudig als het lijkt; zelfs als je het niet kunt zien, moet je in feite rekening houden met alle regels van organisatie om niet het risico te lopen te eindigen met een rommelige ruimte, waar je niets kunt vinden wat er is opgeborgen. Wij stellen hieronder 10 dingen voor die je ergens anders moet opbergen om rommel en viezigheid te voorkomen.

Advertisement

1. Schoenen en dergelijke

1. Schoenen en dergelijke

Creativo

Het eerste wat je moet vermijden onder het bed te bewaren zijn schoenen, laarzen en schaatsen waarmee je het huis verlaat. Hoe zelden ze ook gebruikt worden en hoe vaak je ze ook schoonmaakt, in feite zijn deze voorwerpen toch al in contact geweest met de straat en de buitenlucht en zijn ze dus dragers van vuil. Je kunt beter kiezen voor een schoenenrek of een kast die voor dit doel bestemd is.

Advertisement

2. Koffers en grote tassen

2. Koffers en grote tassen

Creativo

Om dezelfde reden kun je koffers en grote tassen beter niet onder het bed bewaren. Omdat ze voor reizen worden gebruikt, komen ze vaak in aanraking met drukke en mogelijk zeer vuile buitenomgevingen. Je kunt ze bijvoorbeeld samen met je schoenen in een kast opbergen of, indien mogelijk, in de kelder, op zolder of in de garage.

3. Kleding en ondergoed die je vaak gebruikt

3. Kleding en ondergoed die je vaak gebruikt

Creativo

Als je besluit je bed te gebruiken als opbergplaats voor je kleding, zorg er dan voor dat je alleen seizoensgebonden linnengoed en kleding bewaart, die je zeker vele maanden niet zult gebruiken. De kleren en het ondergoed die je dagelijks gebruikt, moet je opbergen op een plaats waar je gemakkelijk bij kunt en waar je ze gemakkelijk kunt terugvinden. Tenzij je bed is uitgerust met praktische laden, kun je beter kiezen voor een kledingkast.

4. Breekbare voorwerpen

4. Breekbare voorwerpen

Creativo

Er zijn voorwerpen zoals grootmoeders porselein of theeserviezen, maar ook pc's, tablets, glazen vazen, die nauwelijks een bestemming vinden in onze huizen. De verleiding om ze onder het bed op te bergen, vooral als het voorwerpen zijn die we zelden gebruiken, kan groot zijn, maar het is beter die verleiding te weerstaan. Deze voorwerpen kunnen namelijk niet alleen breken, maar je ook schade berokkenen als je ze bij de poging ze te verplaatsen ongemerkt zou breken.

5. Grote niet-vacuümstoffen

5. Grote niet-vacuümstoffen

Creativo

Zware dekens, spreien en dekbedden, maar ook gevulde jassen en skipakken nemen veel ruimte in beslag als ze niet vacuüm worden verpakt. Behalve dat ze onhandig zijn om op te bergen en te pakken, verminderen ze de opslagruimte aanzienlijk en onnodig. In de kledingkast of onder het bed is het beter om zakken met kleppen te nemen en ze vacuüm te verpakken.

Advertisement

6. Documenten en kostbaarheden

6. Documenten en kostbaarheden

Creativo

Documenten en kostbaarheden moeten worden opgeborgen in kasten of laden, zodat ze gemakkelijker toegankelijk zijn wanneer je ze moet zoeken. Volgens beveiligingsbedrijven voor gezinnen en bedrijven hebben dieven ook de neiging om meteen naar de slaapkamer te gaan en onder het bed te kijken op zoek naar waardevolle spullen of documenten. Het is beter om alles elders te verbergen.

7. Zware of onregelmatig gevormde voorwerpen

7. Zware of onregelmatig gevormde voorwerpen

Creativo

Bakken vol zware voorwerpen kunnen onhandig zijn om uit het bed te halen en kunnen, schrapend over de vloer als het om een klassiek bed gaat, tegels of parket beschadigen. Onregelmatig gevormde voorwerpen nemen ook veel ruimte in beslag, wat een rommelig aanzien geeft en moeilijk op te pakken kan zijn als de doorgang smal is.

Advertisement

8. Voorwerpen die vergeten kunnen worden

De ruimte onder het bed lijkt de ideale verstopplek voor alles waarvan je niet wilt dat andere bewoners van het huis het vinden, zoals verjaardags- of kerstcadeautjes. Feestdecoraties, cadeaupapier en -strikken en andere dingen die je een paar keer per jaar gebruikt, kun je ook onder het bed opbergen. Het risico is echter dat je vergeet waar je ze hebt opgeborgen, waardoor je veel tijd verliest met zoeken wanneer je ze nodig hebt. Zorg ervoor dat je niets vergeet wat je eronder legt.

9. Voorwerpen zonder container

Door veel spullen onder het bed op te bergen zonder een container ontstaat veel rommel en gaat er veel tijd verloren met zoeken naar wat je nodig hebt als je op zoek bent. Het is veel beter om praktische opbergcontainers te kopen, misschien met wielen als je een klassiek bed hebt, zodat je snel kunt vinden wat je nodig hebt.

Advertisement

10. Van alles en nog wat

Volgens sommige organisatiedeskundigen hoopt er bij voorwerpen onder het bed niet alleen veel stof op, maar stelen ze ook energie en veroorzaken ze slaapstoornissen. Je kunt beter een andere bestemming voor je voorwerpen zoeken, misschien een kledingkast, een opbergkast of een kelder, zolder of berging. Als je echt niet zonder kunt, probeer er dan zo weinig mogelijk spullen onder te leggen, bijvoorbeeld seizoensgebonden kleding, liefst in perfect georganiseerde bakken.

Wat verstop jij onder het bed?

Advertisement