11 minimalistische inrichtingstips voor een omgeving van rust en ontspanning

door Natasja

01 Mei 2023

11 minimalistische inrichtingstips voor een omgeving van rust en ontspanning
Advertisement

De minimalistische stijl is een trend gericht op het elimineren van het overbodige, die zijn oorsprong vindt in de jaren zestig en verschillende sectoren van cultuur, kunst en levensstijl heeft beïnvloed.

Met name de minimalistische inrichting is erop gericht te elimineren wat niet nodig is, zodat er orde, netheid en een heldere, lineaire omgeving ontstaat die ook in bepaalde opzichten de levenskwaliteit ten goede komt. Deze manier van ontwerpen en organiseren van de woonomgeving heeft bijvoorbeeld invloed op iemands niveau van ontspanning en innerlijke rust, omdat, vooral visueel, chaos die stress zou kunnen veroorzaken wordt geëlimineerd.

Alles wordt comfortabeler en gemakkelijker te beheren. En dat heeft een heel positief effect op het lichamelijke en geestelijke welzijn. Hier volgen enkele tips voor een minimalistische inrichting die dit welzijn bevordert.

Advertisement

1. Lege muren

Het overbodige moet eerst van de muren worden verwijderd. Hoe vrijer ze zijn van decoraties, hoe meer de omgeving een gevoel van reinheid en helderheid zal geven dat ontspanning kan stimuleren. 

Advertisement

2. Natuurlijk licht

De minimalistische stijl wordt vaak beschuldigd van een gebrek aan vitaliteit en vreugde, vanwege het vaak monochrome gebruik van gedempte kleuren. Maar probeer het te versterken met het gebruik van natuurlijk licht, vooral als er grote ramen of balkons zijn. Je zult het verschil merken.

3. Georganiseerde boekenkast

Boekenkasten zijn vaak de plek waar chaos heerst, door de enorme hoeveelheid spullen die je moet opbergen. Het advies is om zoveel mogelijk weg te doen wat niet nodig is, en het misschien elders op te bergen, in dozen of laden. Wat overblijft moet zorgvuldig worden georganiseerd, zodat het er nogal eenvoudig en opgeruimd uitziet.

4. Tapijten om verschillende gebieden te begrenzen

Een goede manier om het idee van orde te bevorderen is de verschillende ruimtes in huis te begrenzen met grote tapijten die scheiding en differentiatie creëren tussen de ene en de andere ruimte. Dit geldt vooral wanneer de keuken en de woonkamer zich in één ruimte bevinden.

5. Groen in huis

Wat, anders dan al het andere, niet mag worden vergeten is groen, de drager van welzijn en vitaliteit. Dus kamerplanten en bloemen van alle soorten, geplaatst in een minimalistische en monochrome context zijn perfect.

Advertisement

6. Niet teveel verschillende kleuren

Wat altijd wordt aanbevolen, als het gaat om een minimalistische inrichting, is om niet te overdrijven met kleuren. De ideale keuze is nog altijd om er een paar te gebruiken (bij voorkeur pastel) en ze in verschillende tinten toe te passen. Zo ontstaat een ordelijk en rustgevend effect van contrast en gelaagdheid.

7. Focus op de salontafel

Aangezien je het overbodige moet wegstrepen, om je uit te leven je favoriete meubels en decoratie, moet je kleine zones kiezen waarop je de nadruk kunt leggen. Een goede kandidaat hiervoor kan de salontafel zijn. 

Advertisement

8. Lege of overbodige oppervlakken

Als de regel is dat je het overbodige moet verwijderen, dan geldt dat vooral voor oppervlakken die gewoonlijk meer beladen zijn met voorwerpen, zoals die in de keuken, bijvoorbeeld. Wat gedaan moet worden is het essentiële behouden. 

9. Kussens

Kussens zijn een fundamenteel element van de minimalistische inrichting, omdat ze zorgen voor comfort, gemak en het idee van ontspanning. Leef je dus uit met kleuren en vormen, steeds met behoud van een zekere samenhang en zonder chromatische overdaad.

Advertisement

10. Lijsten netjes opgehangen

Muren die niet vrij worden gelaten, moeten toch zorgvuldig worden georganiseerd. Kies fotolijsten en foto's die voldoen aan samenhangende criteria wat betreft uiterlijk, grootte en volgorde. Hang geen dingen lukraak en zonder criteria op. 

11. Architectonische elementen in het zicht

Een detail dat niet over het hoofd mag worden gezien om de inrichting echt minimalistisch te maken, is dat de nadruk niet alleen ligt op de meubels en inrichtingsaccessoires, maar ook op de details en architectonische details van het huis. Dus ook zolders, hoeken, muren en balken in het zicht.

Als deze manier van inrichten iets voor jou is, hoef je nu alleen maar aan de slag. 

Advertisement