6 prachtige klimplanten om je tuin te verfraaien

door Natasja

13 Maart 2023

6 prachtige klimplanten om je tuin te verfraaien
Advertisement

Pergola's, latwerk, muren, daken, zuilen en boomstammen, maar niet alleen: er zijn zoveel hoeken en vlakken in de tuin waar je kunt genieten van de schoonheid - en de schaduw - die een klimplant je geeft. Vaak denk je bij dit soort planten aan onkruidachtige soorten, en als je je in plaats daarvan richt op de meer gebruikelijke bloeiende exemplaren besef je misschien niet dat er zoveel andere mogelijkheden zijn om uit te kiezen.

Kijk daarom eens naar de volgende suggesties: misschien vind je wel de ideale klimplant voor jouw tuin!

Advertisement

Valse klimhortensia

Valse klimhortensia

Wikimedia Commons

Zijn wetenschappelijke naam is Schizophragma hydrangeoides, en het is een bladverliezende klimplant die veel lijkt op de bekendere hortensia's, maar die ook kan worden gekweekt op muren of ook als bodembedekker op schaduwrijke plaatsen in de tuin. Hij doet het ook goed op de stammen van grote bomen en kan zelfs vrij grote ruimtes snel bedekken. Om weelderig te zijn en veel bloeiwijzen te laten zien, moet hij toch een paar uur per dag goed belicht worden, misschien tijdens de minder warme periode van de dag. De voet van de plant moet echter altijd meer beschut blijven tegen de zonnestralen.

Advertisement

Aristolochia macrophylla

Aristolochia macrophylla

ben_nova/Reddit

In het Engels staat hij bekend als Dutchman's Pipe en wordt gekenmerkt door zijn hartvormige bladeren en pijpvormige bloeiwijzen. Bij sommige variëteiten zijn ze geelwit, bij andere paars met wit gevlekt. Ze zien er bijna exotisch uit, zoals bepaalde vleesetende planten!

Trompetbloem

Trompetbloem

Creativo

Het zijn krachtige en weelderige planten, die goed bestand zijn tegen de kou en snel kunnen groeien in elke grondsoort. Van de vroege zomer tot de herfst produceren ze grote oranje trompetvormige bloemen in grote trossen. Zeer gemakkelijk te kweken, ze vragen slechts een minimum aan zorg in het eerste jaar of twee, daarna zijn ze vrij zelfstandig.

Clematis

Clematis

Kleberson13/Reddit

Dit zijn planten die, om zo uitbundig te bloeien als ze verdienen, hun blad aan de zon moeten blootstellen. De grond moet goed gedraineerd zijn, maar bij warm weer goed water geven als de grond uitdroogt. Er zijn heel veel verschillende soorten clematissen, met bloemen in alle kleuren en soms zelfs dubbele, echt een wereld om te ontdekken.

Akebia

Akebia

Puxabay

Het zijn klimplanten die vaak worden aanbevolen voor schaduwrijke plaatsen, hoewel een zonnige standplaats voor een mooie bloei zorgt. Inheems in het Verre Oosten zijn ze ook bestand tegen zeer koude winters. Het is raadzaam om de eerste paar maanden na het planten regelmatig water te geven en het water af te bouwen naarmate hij groeit, want ook als volwassen plant kan hij korte perioden van droogte verdragen.

 

Advertisement

Sierkiwi

Sierkiwi

Weldz/Reddit

De bladeren van deze plant (Actinidia kolomikta) lopen groen uit, maar worden roze naarmate ze aan de plant groeien. Het zijn krachtige exemplaren, die geurende, witte bloemen produceren in de vroege zomer. Ze groeien in de volle zon of gedeeltelijke schaduw en geven de voorkeur aan rijke, maar goed doorlatende grond.

Welke klimplant zou jij verkiezen in jouw tuin?

Advertisement