5 rustieke, snelgroeiende struiken voor een fantastische tuin

door Natasja

29 Maart 2023

5 rustieke, snelgroeiende struiken voor een fantastische tuin
Advertisement

In de tuin is het altijd fijn om omringd te zijn door groen, met bomen en struiken met kleurrijke bladeren en bloemen, die onze buitenhoek versieren en tegelijkertijd schaduw en koelte bieden. De keuze van planten om in deze ruimten op te nemen is vrijwel oneindig, maar dan komt er een hele reeks parameters die ons leiden en ons soms beperken: van de teeltvereisten die de plaats oplegt tot de beschikbare ruimte en de buurtverhoudingen, zijn er veel factoren die ons ertoe brengen planten te kiezen die minder zwaar zijn dan de vele bomen die ons hart sneller doen kloppen.

Zo worden struiken en heesters een categorie om in te investeren, vooral als ze bijzonder winterhard zijn en niet te veel zorg nodig hebben. Hieronder wijzen we er vijf aan die mooi zijn om naar te kijken en gemakkelijk te verzorgen.

Advertisement

Diervilla (bush-kamperfoelie)

Diervilla (bush-kamperfoelie)

Full-Mulberry5018/Reddit

Het is een plant van de kamperfoeliefamilie die, in tegenstelling tot de bekendere, niet klimt maar als struik groeit. Hij komt oorspronkelijk uit Noordoost-Amerika en werd in 1700 in Europa geïntroduceerd door de Franse chirurg Dr. Marin Diereville, naar wie hij werd genoemd.

Hij produceert struiken van één tot twee meter hoog en met eenzelfde diameter, die zich ook in de buurt verspreiden. Hij heeft lansvormige, getande bladeren die in de herfst een warme, mooie kleur krijgen. Sommige variëteiten hebben de rest van het jaar ook paarsachtige bladeren. In het begin van de zomer verschijnen er kleine gele buisvormige bloemen.

Hij vergt weinig onderhoud en kan zowel tegen droogte als tegen koude wintertemperaturen tot -35° C. Het is ook een uitstekende honingdragende plantensoort.

Advertisement

Cornus alba Sibirica

Cornus alba Sibirica

pxfuel.com

De bijzonderheid van deze struik ligt in de kleur van zijn takken, een helder rood waardoor ze op koralen op het land lijken. Ze worden volledig zichtbaar vanaf de herfst en gedurende de hele winter, waardoor hij een uitstekende aanvulling is op de tuin in de periode dat deze gewoonlijk kaal blijft van kleur. Hij kan ook in grote bakken worden gekweekt.

In gematigde streken kan hij het hele jaar buiten leven, maar hij geeft toch de voorkeur aan zon om fellere kleuren te produceren. Hij houdt niet van zilte lucht. Hij past zich aan verschillende soorten grond aan, maar geeft de voorkeur aan een goed vruchtbare grond. Wat water geven betreft, is hij bijna zelfvoorzienend als hij eenmaal bezit heeft genomen van de grond, maar als hij in potten wordt gekweekt, moet hij worden gecontroleerd als de grond volledig uitdroogt.

We bevelen ook de variëteit Cornus alba Elegantissima aan, die bonte bladeren heeft.

Vlierbes

Vlierbes

peakpx.com

Hij wordt niet vaak als sierstruik beschouwd, terwijl hij in feite heel mooi is, zowel in de bloeiperiode, met zijn witte paraplubloemen, als wanneer hij gevuld is met trossen zwarte bessen. Hij is helemaal niet kieskeurig wat de teelt betreft en groeit goed in steden, zelfs bij luchtvervuiling.

Hij verdraagt halfschaduw, maar voor een weelderige bloei is het beter hem op zonnige plaatsen te zetten. De grond moet rijk, zacht en goed waterdoorlatend zijn.

Hij is vaak zelfvoorzienend wat water geven betreft, maar in het geval van langdurige droge periodes is het noodzakelijk de grond regelmatig te besproeien om hem vochtig te houden.

Physocarpus

Physocarpus

Wikimedia Commons

Deze planten zijn bestand tegen -30° en kunnen tegen hitte, maar de grond moet altijd licht vochtig blijven. Perfect in de volle zon, ze groeien goed (met iets minder bloemen) in halfschaduw. De grond moet licht zuur, zacht en fris zijn. Er zijn variëteiten met groen blad en witte bloemen en andere met donkerrood blad en rode bloemen.

Veigelia (Weigelia)

Veigelia (Weigelia)

wallpaperflare.com

Het is een rustieke, bladverliezende heester, met een eerste uitbundige bloei tussen mei en juni, maar bloeit ook weer in de nazomer, tussen augustus en september. Hij moet worden geplant op zonnige plaatsen of slechts enkele uren in de schaduw, terwijl hij qua temperatuur zelfs langdurige koude winters kan verdragen. De ideale bodem is enigszins kleiachtig, maar ze groeien ook in andere omstandigheden. Deze plant is ook bestand tegen vervuiling, maar verdraagt droogte niet goed.

Welke van deze struiken vind je het mooist?

Advertisement