Beginnende tuinier? Met deze 8 vaste planten kan het niet misgaan

door Natasja

14 April 2023

Beginnende tuinier? Met deze 8 vaste planten kan het niet misgaan
Advertisement

Er zijn mensen die denken niet te kunnen tuinieren, maar dat is waarschijnlijk gewoon een kwestie van verkeerde informatie. Soms word je namelijk verleid door de schoonheid van een plant die je in winkels, bij buren, op internet ziet... Maar zonder je er echt in te verdiepen. Je moeten namelijk de teeltvereisten van de verschillende soorten kennen en nagaan of je in je huis of tuin de juiste omstandigheden kunt bieden.

Daarom is het, wanneer je niet veel ervaring hebt, beter om te vertrouwen op planten die misschien minder bekend zijn dan andere, maar die lang stand kunnen houden: dit is waar kruidachtige vaste planten om de hoek komen kijken. Hier zijn er een paar om te overwegen voor het verfraaien van potten, bloemperken en zelfs delen van het gazon.

Advertisement

Echinacea

Echinacea

R_u_a/Reddit

Van de vroege zomer tot de vroege herfst geeft deze plant prachtige bloemen. Er zijn vele cultivars, zelfs met dubbele bloemen en onweerstaanbare kleurschakeringen. Ze zijn ook geliefd bij bestuivende insecten, dus geweldig voor het milieu.

Ze willen veel zon, en zullen iets minder bloeien in gedeeltelijke schaduw. De grond moet goed gedraineerd zijn. Wat temperaturen betreft, hebben ze een heel breed bereik: dit gaat van -10° tot zelfs 30° en een beetje meer!

Advertisement

Rudbeckia

Rudbeckia

FullDesadulation/Reddit

Een andere bloem die geliefd is bij bijen en vlinders, rudbeckia is zeer droogtebestendig. Als je een zonnige tuin hebt, probeer deze dan eens te kweken. Deze plant zal je groene ruimte vullen met hoge, margrietachtige bloemen met donkere stampers en warme, vrolijke gele bloemblaadjes!

Denk er bij deze en andere planten altijd aan, dat als ze in potten of zelfs grote plantenbakken worden gekweekt, je toch beter op de toestand van de grond moet letten, want in deze bakken heeft de grond de neiging veel sneller op te warmen en uit te drogen dan in de grond.

Phlox (vlambloem)

Phlox (vlambloem)

mgchnx/Reddit

Heb je een stukje gazon dat niet vaak wordt betreden en waarop je niet het gebruikelijke gras wilt zien (dat gemaaid moet worden!)? Dan is het een goed idee om vaste bodembedekkers te proberen. Phlox subulata is mooi om ook hellende grond te bedekken, of zelfs tussen rotsen of stenen platen op een pad te groeien. Ook deze plant houdt van zon of lichte schaduw.

Liatris spicata

Liatris spicata

ChoiceMycologist/Reddit

Liatris spicata produceert prachtige stekelige bloemen tussen juli en augustus, en heeft mooie lange bladeren in plukjes gegroepeerd. Hij is geliefd bij bijen en vlinders en uitstekend geschikt om een verticaal element toe te voegen dat boven andere, lagere struiken uitsteekt. Net als de andere tot nu toe genoemde planten houdt hij van goed doorlatende maar rijke grond, en geeft hij de voorkeur aan volle zon tot gedeeltelijke schaduw.

Hemerocallis

Hemerocallis

Dabo57/Reddit

Als je van lelies houdt, zul je waarschijnlijk ook van deze planten houden: in het voorjaar lopen er plukjes blad uit die langer en spitser worden, en in de zomer bloeien ze prachtig. Ze kunnen ook met succes in potten worden gekweekt, mits de grond rijk en waterdoorlatend is en ze het grootste deel van de dag aan de zon worden blootgesteld.

Advertisement

Valse indigo (Baptisia australis)

Valse indigo (Baptisia australis)

Wikimedia Commons

Baptisia is aangepast aan verschillende grondsoorten, maar houdt van de zon. Het is een peulgewas met delicate indigokleurige bloemen (de reden voor zijn gemeenschappelijke naam), en is een wilde bloem die ook met succes binnenshuis kan worden gekweekt.

Een rariteit: hij is bestand tegen extreme kou, blijkbaar zelfs rond -20°!

Achillea

Achillea

themistyamongus/Reddit

Duizendblad houdt van de zon, hoewel het in zonnige perioden het beste is als het tijdens de heetste uren van de dag een beetje in de schaduw staat. Hij kan zelfs op zand- of leemgrond groeien, wat getuigt van zijn grote rustiekheid. Belangrijk is dat er geen water stagneert.

De bloemen tonen zich vanaf het einde van de zomer, rijk aan nectar voor de bestuivers, voordat het koude weer zijn intrede doet!

Advertisement

Eupatorium

Eupatorium

manuel m. v./Flickr

Wil je een bloembed in de zon vullen met iets hoogs? De grasachtige stengels van deze plant reiken tot ruim anderhalve meter, maar verdwijnen dan met de herfst. De bloemen zijn delicaat en paraplu-achtig, verschijnen in de zomer en blijven tot de herfst. Deze wilde plant leent zich zowel voor de teelt in de grond als in potten.

Welke van deze vaste planten vind je het mooist?

Advertisement