Tafels die tot leven komen: ontdek de meubelsculpturen van deze autodidactische kunstenaar

door Natasja

19 April 2023

Tafels die tot leven komen: ontdek de meubelsculpturen van deze autodidactische kunstenaar
Advertisement

Hij begon als autodidact en nu is hij een kunstenaar wiens sculpturen de wereld rondreizen. Scott Dow is in feite een chainsaw artist, een kunstenaar die een kettingzaag gebruikt om werkelijk ongelooflijke houtsculpturen te maken. Dow is in staat om een werkinstrument als kunstinstrument te gebruiken, door grote platen ruw hout zodanig uit te snijden dat de realistische silhouetten van dieren van verschillende soorten tevoorschijn komen, en op het web zijn afbeeldingen helemaal in, vooral van tafels die eruit zien als spiegels van water waaruit krokodillen, slangen en meer te zien zijn.

Hij begon met houtblokken en kreeg toen aandacht voor die tafels, of bartafels, die eruit zien als tot leven gekomen natuurtaferelen. Hij gebruikt boren om het hout te snijden, en werkt zijn beelden langzaam af met een overvloed aan details, en het resultaat is verbluffend.

via Scott Dow - Instagram

Advertisement

De precisie van de schubben van deze alligator die echt boven het water lijkt te zweven is ongelooflijk! Soms gebruikt hij hout dat lokale timmerlieden gebruiken voor meubels en kastjes.

Advertisement

Wat begon als een hobby werd al snel een kunst en zelfs meer een beroep. Nu maakt Dow unieke stukken op verzoek, en toont vaak de bewerkingsstappen op zijn profiel https://www.instagram.com/the._.dow/. Eenmaal voltooid zijn de werken werkelijk ongelooflijk: het hout wordt zo gevormd dat het al zijn stijfheid verliest en ook op een bewegend dier of zelfs op water gaat lijken.

Het meest geslaagde idee is dat van gevaarlijke dieren die in het water zwemmen, met hun kronkelende bewegingen: krokodillen, alligators, slangen of ook anaconda's. Je lijkt ze te zien glijden over het wateroppervlak, en de houtmassa om hen heen te bewegen alsof het rivierwater is.

De dynamiek van de ontwerpen is al lang voor de laatste afwerking merkbaar: zelfs als het hout nog ruw en stoffig is, lijkt het op een tafereel zoals dat vereeuwigd is in natuurdocumentaires.

Door de verschillende bewerkingsstappen komt de natuurlijke kleur van het hout tot zijn recht, dat vervolgens wordt gepolijst en klaar is om woningen of zelfs kamers in te richten, afhankelijk van de opdracht.

Advertisement

Stel je voor dat je gasten of klanten verrast met een ontwerp als dit!

Er zijn verzoeken van verschillende aard, zelfs schedels die door de mist lijken op te duiken: een spookachtige sfeer die ons steeds weer doet verbazen over het vakmanschap van de beeldhouwer!

Advertisement

Soms zijn de thema's wat rustiger, zoals een familie beren!

En rondneuzen in zijn profiel onthult ook vele andere wonderen die Scott Dow uit hout kan snijden, zelfs gebroken stukken boomstam met alle gekartelde splinters die eruit springen!

Van DIY tot kunst en beroep, een ongelooflijk traject!

Advertisement