Inrichtingblunders: te vermijden binnenhuisarchitectuurfouten en -verschrikkingen

door Natasja

07 November 2022

Inrichtingblunders: te vermijden binnenhuisarchitectuurfouten en -verschrikkingen
Advertisement

Er zijn fouten die niet gemaakt mogen worden bij de inrichting van een huis dat als aangenaam wordt beschouwd. Het is natuurlijk waar dat "de gustibus non disputandum est" (kortom, over smaak valt niet te twisten) en dat iedereen vrij moet zijn om zijn of haar huis naar eigen inzicht in te richten en te decoreren. Maar het is ook waar dat er stijlen zijn die niet meer in de mode zijn en objectieve schoonheidsidealen die niet kunnen worden genegeerd als je een huis wilt hebben dat wordt beschouwd als van goede smaak of tenminste mooi om te zien.

Toch is er geen gebrek aan voorbeelden van huizen die op absurde manieren zijn toegetakeld. Als je ons niet gelooft en geen directe ervaring hebt met dergelijke gevallen, bekijk dan de gevallen die we hieronder hebben verzameld.

Advertisement

Een zeer kitscherige toiletbril, vol met allerlei versieringen en motieven, heeft geen bestaansrecht in de badkamer van een flat die verfijnd en smaakvol genoemd mag worden.

Advertisement

Ook een barokke badkamer van polychroom marmer en vergulde afwerkingen, alsof je in een huis uit de 19e eeuw woont, kan alleen maar als een beetje overdreven worden beschouwd.

In de wirwar van spullen op de foto, tussen schilderijen met onwaarschijnlijke onderwerpen die willekeurig op de muur zijn gegooid en voorwerpen van verschillende stijlen die altijd zonder enig criterium zijn gekozen, is er niets dat inrichting kan worden genoemd. Het ziet er gewoon uit als een verzameling willekeurig gegroepeerde dingen die een nogal smakeloze blikvanger vormen.

De kop van een opgezet hert is typisch voor een bepaalde manier van decoreren, vooral voor sommige rustieke woningen en berghutten. Het is echter nogal anachronistisch en uit de mode, nog afgezien van het feit dat het echt een beetje eng is. 

Wat te zeggen van porseleinen poppen? Een aantal jaar geleden was het tonen ervan in huis echt stijlvol. Vandaag de dag is dat niet meer het geval en wanneer je niet eens de meest mooie uitkiest, kan het resultaat werkelijk huiveringwekkend zijn.

Advertisement

Zelfs deze enigszins 'Hof van Frankrijk in de tijd van de Zonnekoning'-achtige keuken is veel te barok voor iemand die in de 21e eeuw leeft en enig gevoel voor esthetiek heeft.

En, last but non least, hier is een bed dat zelfs in de jaren tachtig anachronistisch en overdreven zou zijn geweest, laat staan vandaag de dag. Het kitsch noemen is waarschijnlijk een understatement.

Zou je ooit een van deze decoratie- en inrichtingsstijlen voor jouw huis kiezen?

Advertisement