Niet alleen heerlijke gerechten: 6 alternatieve toepassingen van rijst die je misschien nog niet kent

door Natasja

25 November 2022

Niet alleen heerlijke gerechten: 6 alternatieve toepassingen van rijst die je misschien nog niet kent
Advertisement

Rijst is een van de basisgranen in onze voeding. Het is een van de populairste voedingsmiddelen ter wereld en wordt dagelijks in duizenden zoete en hartige recepten bereid dankzij de lekkere smaak, de gemakkelijke bereiding en ook de voedingseigenschappen. Maar wist je dat de eigenschappen van rijst niet beperkt zijn tot koken? De korrels ervan kunnen namelijk op heel veel manieren worden hergebruikt, zowel als schoonheidsmiddel voor de huid en als verwennerij voor het welzijn, maar ook om verschillende oplossingen voor in huis te vinden.

Laten we samen 6 alternatieve toepassingen van dit kostbare graan ontdekken; we weten zeker dat het niet langer in je kast zal ontbreken!

Advertisement

1. In de fruitbak

1. In de fruitbak

Creativo

Als je fruit hebt dat nog onrijp is en dat sneller moet rijpen, zoals appels en bananen, kun je het bewaren in een bak samen met rijst: de korrels daarvan helpen het fruit snel te rijpen.

Advertisement

2. Verwarmingskussen

2. Verwarmingskussen

Creativo

Rijstkorrels kunnen ook worden gebruikt om verwarmingskussens te maken, zoals kersenpitten. Neem een sok of een stoffen zak en vul deze met rijst; verwarm deze ongeveer 2 minuten in een oven op lage temperatuur of in de magnetron. De rijst geeft de warmte langzaam af en je kunt het gebruiken als een warmwaterkruik, om je handen en voeten te verwarmen of als middel tegen nekpijn.

3. Anti-vochtigheid

3. Anti-vochtigheid

Creativo

Door zijn het absorptievermogen is rijst ook een uitstekend middel tegen vocht; daarom wordt het vaak gebruikt in zoutvaatjes, zodat fijn zout niet nutteloos wordt in de keuken. Maar met rijst kun je ook vochtwerende zakjes maken voor in kasten of laden, of natuurlijke ontvochtigers voor in kamers waar je overtollige vochtigheid wilt wegnemen.

4. Reinigen van flessen en houders

4. Reinigen van flessen en houders

Creativo

Het schoonmaken van flessen en houdres met een smalle hals is altijd erg moeilijk vanwege de slechte bereikbaarheid binnenin. Je kunt dit obstakel omzeilen door rijst met heet water in de fles te doen en het 10 minuten te laten zitten. Na deze tijd schudden en spoelen is je fles schoon.

5. Lijm

5. Lijm

Creativo

Rijst kan ook worden gebruikt om een natuurlijke, niet-giftige lijm te maken die geschikt is voor alle soorten papier en die gemakkelijk de vinyllijm kan vervangen. Om het te maken, kook de rijst minstens 40 minuten in water, tot de korrels volledig zacht zijn. Eenmaal uitgelekt (je kunt het kookwater bewaren om planten water te geven of voor een ontspannend voetbad!) mix je alles met de mixer en bewaar je het in een luchtdichte pot gedurende 2/3 dagen in de koelkast. Als je de houdbaarheid van deze lijm wilt verlengen, kun je een druppeltje antibacterieel middel toevoegen, ook mondspoelmiddel is prima. Het wordt gebruikt door het snel uit te smeren met een kwast, het heeft geen onmiddellijke hechting, maar na het drogen is de hechting gelijk aan vinyllijm. Je kunt deze lijm ook maken met rijstmeel.

Advertisement

6. Anti-geur

6. Anti-geur

Creativo

Net als vocht kan rijst ook geuren absorberen. Weet je wanneer je glazen potten afwast en je nog steeds de geur van wat erin zat ruikt? Je kunt het volledig verwijderen door er 2 of 3 dagen rijst in te laten zitten.

Ken je nog andere mogelijke toepassingen voor dit fantastische graan?

Advertisement