Knoflook gefermenteerd in honing: een grootmoeders middel met vele voordelen

door Natasja

28 Juni 2023

Knoflook gefermenteerd in honing: een grootmoeders middel met vele voordelen
Advertisement

Het idee om de scherpe, kruidige smaak van knoflook te combineren met de zoete, zachte smaak van honing lijkt misschien vreemd, maar uit de combinatie van deze twee ingrediënten ontstaat een product met veel erkende voordelen. Voor de bereiding is een fermentatieperiode nodig, een beetje zoals bij het maken van augurken, alleen is azijn hier niet de hoofdrolspeler.

Het is een oud middel, doorgegeven door grootouders, maar het is bekend en wordt gebruikt in verschillende delen van de wereld. Met het eindproduct kan worden gekookt, sommigen beschouwen het bijna als een medicijn, en bovenal kan de pot met inhoud lang in de voorraadkast worden bewaard.

Hoe maak je het?

Hoe maak je het?

Braadlee/Reddit

Je hebt nodig het volgende nodig:

  • Een luchtdichte glazen pot (of een met een intact, nieuw deksel) die perfect gesteriliseerd is. Je kan de pot steriliseren door hem 5-10 minuten in water te koken.
  • Knoflook (genoeg om de pot voor 3/4 te vullen)
  • Honing (genoeg om alle knoflook onder te dompelen). Het is aan te raden om ongepasteuriseerde honing te kiezen, ook wel rauw of ongeraffineerd genoemd.

Hoe te werk gaan?

1. Pel de knoflook, zonder het te pletten: de teentjes moeten intact blijven. Snijd gewoon de uiteinden af om te beginnen met pellen en laat een beetje sap uit elk teentje komen.
2. Vul de schone pot met de gepelde knoflook
3. Giet de honing direct op de knoflook, totdat deze helemaal bedekt is, misschien zelfs meer dan een vinger. Je zult zien dat de teentjes een beetje naar boven kunnen komen, maar dat is geen probleem.
4. Roer en sluit de pot.
5. Laat het drie dagen op kamertemperatuur staan, op een willekeurige plank in de keuken.
6. Op de vierde dag open je de pot en roer je: je zou belletjes moeten zien ontstaan aan het oppervlak. Dat betekent dat het fermentatieproces is begonnen.
7. Sluit de pot en wacht minstens twee weken, bij voorkeur een maand, voordat je het consumeert.

Gefermenteerde knoflook kan, eenmaal klaar, een of twee jaar bewaard worden en wordt geleidelijk donkerder en donkerder.

Advertisement

De voordelen

De voordelen

Scoobydoomed/Reddit

Honing en knoflook hebben antibacteriële, antivirale en antioxiderende eigenschappen en zijn natuurlijke hulpmiddelen voor de cardiovasculaire gezondheid, omdat ze helpen de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte onder controle te houden en nog veel meer. Ze lijken ook goed te zijn voor de geestelijke gezondheid, vooral voor het geheugen en het welzijn van onze hersenen.

Bovendien, hoewel er een risico op botulisme kan bestaan bij elk zelfbereid ingemaakt of ingemaakt product, lijkt het erop dat de zuurgraad van knoflook en de antibacteriële eigenschappen die het deelt met honing ervoor zorgen dat dit zeer onwaarschijnlijk is.

Je kunt het gebruiken om gerechten op smaak te brengen, of ook een of twee teentjes (de smaak is zoet en helemaal niet scherp zoals bij rauwe knoflook) zo te eten, zelfs als een extra, natuurlijk middel tijdens het griepseizoen.

Toch is uiterste voorzichtigheid geboden bij het consumeren van dit product als een paramedicijn, waarbij altijd de voorkeur wordt gegeven aan het inwinnen van medisch advies voor consumptie.

Heb jij het al eens geprobeerd?

Advertisement