Zin in een licht en gezond tussendoortje? Bereid courgettechips uit de oven in slechts een paar stappen

door Natasja

05 Augustus 2021

Zin in een licht en gezond tussendoortje? Bereid courgettechips uit de oven in slechts een paar stappen
Advertisement

We hebben allemaal wel eens trek in hartige snacks en gaan dan naar de winkel voor wat chips, of rommelen in de koelkast, de diepvries en de voorraadkast op zoek naar iets te eten. Hoewel deze geïmproviseerde maaltijden ongetwijfeld lekker, zijn, zijn ze, vooral als ze gebaseerd zijn op verpakt voedsel, niet echt goed voor je gezondheid.

Zo kun je soms gezondere alternatieven bedenken en thuis een snelle snack klaarmaken, zoals courgettechips. Ze worden in de oven gebakken, bevatten weinig calorieën en geen vet, en zijn heel gemakkelijk te bereiden. Lees verder en ontdek hoe.

Advertisement
mad mags/Flickr

mad mags/Flickr

Wat heb je nodig om courgettechips klaar te maken? Je hebt alleen nodig:

  • 6 courgettes (de hoeveelheid kan naar wens worden verminderd of vermeerderd, afhankelijk van de grootte van de courgettes die je gebruikt)
  • Zout naar smaak

Hoe bereid je de courgette chips in de oven:

  1. Was de courgettes zorgvuldig en droog ze af.
  2. Snijd ze met een mandoline (of, als je erg bedreven bent, met een scherp mes) in rondjes. De plakjes moeten zo dun mogelijk zijn, zodat ze goed krokant worden.
  3. Bekleed een grote schaal of bakplaat met absorberend papier of een schone, droge doek.
  4. Leg de courgettes op het papier/de doek en laat ze twee uur drogen.
  5. Wanneer de twee uur bijna om zijn, zet je de oven op 100° (dit is een lage temperatuur die nodig is om de courgettes te gaar te laten worden zonder ze te verbranden).
  6. Doe wat zout in een kommetje en haal elk courgetteschijfje erdoor voordat je het op een met bakpapier beklede bakplaat legt. Het is het beste om grote bakplaten met een lage rand te gebruiken.
  7. Bak de courgettes ongeveer 30-45 minuten: controleer af en toe, want de kooktijd varieert naargelang de afmetingen en de hoeveelheid van de courgettes en ook hoe rijp ze waren. Ze moeten goudkleurig en knapperig worden, net als chips.
  8. Als ze gaar zijn, leg ze in een kom en geniet ervan!

Als je wilt, kun je aromatische kruiden of specerijen toevoegen, waarin je ze voor het bakken samen met het zout door hebt gehaald: je kunt knoflookpoeder gebruiken, chilipeper, maar ook munt of basilicum. Je zou ook parmezaanse kaas of feta kunnen gebruiken (ja, dan wordt de snack al iets minder licht), of ook komijn, koriander, paprika, peper... Kortom, wat je maar wilt!

Advertisement