Kun je het echt eten? Voedingsmiddelen waarvan je niet verwacht dat je ze zou kunnen eten

door Natasja

10 April 2024

Kun je het echt eten? Voedingsmiddelen waarvan je niet verwacht dat je ze zou kunnen eten
Advertisement

Elke dag consumeren we voedsel pas nadat we een deel ervan hebben schoongemaakt en weggegooid: schillen en zaden worden vaak in de vuilnisbak gegooid, maar ook deze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen voor het lichaam en kunnen daarom worden gegeten met gunstige effecten voor de gezondheid.

Wist je dat je veel schillen of zaden die je normaal weggooit kunt opeten? Hieronder leggen we uit welke dat zijn.

Advertisement

1. Citrusvruchten

1. Citrusvruchten

Pexels

Citrusvruchten staan bekend om hun positieve eigenschappen voor de gezondheid, maar misschien weet niet iedereen dat hun schillen gegeten kunnen worden en veel meer nuttige voedingsstoffen voor de gezondheid bieden. Let erop dat je onbehandelde citrusvruchten koopt als je de schillen wilt eten, want behandelde citrusvruchten kunnen mogelijk schadelijke stoffen bevatten.

Sinaasappelschillen bevatten bijvoorbeeld veel meer vezels dan de vrucht zelf, evenals antioxidanten, vitamine A, C en groep B; citroenschillen zijn daarentegen zeer rijk aan vitamine C en mineralen zoals kalium en calcium.

Advertisement

2. Kern van de ananas

2. Kern van de ananas

Pexels

Het centrale deel van deananas is minder zoet en harder dan het vruchtvlees, maar het is ook rijk aan voedingsstoffen en in het bijzonder vitamine C. Daarom kan ook dit deel worden gegeten in plaats van in de vuilnisbak terecht te komen: rasp het in salades of maak er puree van nadat je het een paar minuten hebt gekookt.

3. Broccolistengels en -bladeren

3. Broccolistengels en -bladeren

Alabama Extension/Wikimedia Commons

Broccolistengels en -bladeren worden meestal weggegooid bij het bereiden van deze groenten, maar ook zij zijn rijk aan voedingsstoffen en voordelen en kunnen net als de rest van de groente worden gegeten. De stelen kunnen worden gebruikt om groentebouillon te bereiden of samen met de toppen worden gekookt op wat voor manier je maar wilt, terwijl de bladeren een groente op zich zijn en gekookt kunnen worden zoals andere groene bladgroenten.

4. Advocadopit

4. Advocadopit

Pxhere

Als het niet bij het afval wordt gegooid, wordt de avocadopit bewaard om te ontkiemen en de plant te laten groeien, maar het is net zo eetbaar als het vruchtvlees: de pit is bijzonder rijk aan antioxidanten en kan grondig worden gewassen en 24 uur drogen voordat het wordt gemalen en gebruikt om meel te maken dat aan verschillende bereidingen kan worden toegevoegd. Pas op dat je niet meer dan een halve pit eet (een kwart voor kinderen), want het hoge tanninegehalte kan constipatie veroorzaken.

5. Wortelkloof

5. Wortelkloof

congerdesign/Wikimedia Commons

Wortelkloof en -bladeren worden als oneetbaar of zelfs giftig beschouwd, maar ondanks hun bittere en ietwat aardse smaak kunnen ze veilig worden gegeten nadat ze grondig zijn gewassen; gebruik ze fijngehakt in salades, bouillons, sauzen en stoofpotjes.

Advertisement

6. Watermeloen

6. Watermeloen

Harsha K R/Flickr

Pitten en schillen van watermeloen worden beschouwd als afvalelementen en we verspillen meestal veel tijd door ze van de sappige schijfjes te verwijderen wanneer we die opeten. Deze delen kunnen echter ook gegeten worden en zijn goed voor het lichaam. Vooral de schil is rijk aan vezels en citrulline, een aminozuur dat betrokken is bij de toevoer van zuurstof naar de spieren, wat nuttig is voor het verlagen van de bloeddruk. Bereid het gekookt of gekarameliseerd of maak er een lekkere jam van.

7. Kiwi

7. Kiwi

Marco Verch/Flickr

De kiwi wordt zeer gewaardeerd om zijn hoge vezel- en vitamine C-gehalte en wordt meestal zonder schil gegeten; dit deel is echter ook eetbaar en bevat nog meer heilzame stoffen dan het vruchtvlees. Je kunt de vrucht gewoon grondig wassen en erin bijten zonder de schil te verwijderen of de schil drogen voor de bereiding van taarten en kruidenthee.

Advertisement

8. Mango

8. Mango

El Mono Español/Wikimedia Commons

Mangoschillen hebben, net als de schillen van veel andere vruchten, een hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen, vooral vezels en vitamine A en C, en je kunt ze samen met de rest van de vrucht eten nadat ze grondig gewassen en gedroogd zijn.

9. Banaan

9. Banaan

Peakpk

Bananenschillen zijn niet alleen nuttige meststoffen voor planten, maar kunnen zelfs worden gegeten, net als de rest van het vruchtvlees. De schillen zijn zeer rijk aan vezels, aminozuren, antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetten en kunnen worden gemixt of gedroogd om lekkere thee van te maken of ook worden gebakken als bacon.

Advertisement

10. Tomatenbladeren

10. Tomatenbladeren

Pexels

Tomaten worden meestal uitsluitend gekweekt voor de consumptie van de tomaten zelf, maar de bladeren zijn ook eetbaar; ondanks hun zeer sterke en kenmerkende smaak kunnen ze in kleine hoeveelheden worden gebruikt in sauzen, soepen en salades.

Welke andere delen van voedsel gooi je elke dag weg, maar zouden gegeten kunnen worden?

Advertisement