Hoe schilderijen aan de muur bevestigen zonder spijkers te gebruiken?

door Natasja

08 Juni 2024

Advertisement

Als je graag een vleugje persoonlijkheid aan je huis wilt toevoegen door schilderijen en decoraties op te hangen, maar de muren niet wilt verpesten omdat je net verhuisd bent, geen boormachine hebt, of gewoon omdat je huurcontract het niet toestaat om spijkers in de muur te slaan, hoef je je geen zorgen te maken.

Er zijn verschillende praktische, goedkope en snelle oplossingen waarmee je je kunstwerken kunt ophangen zonder spijkers te gebruiken.

Advertisement

1 - Dubbelzijdig tape

Freepik

Er zijn talloze merken en verschillende soorten plakband te koop, die verschillen in dikte, sterkte en kleefkracht. De keuze van het meest geschikte plakband voor je doel moet worden gebaseerd op het gewicht van het voorwerp dat je wilt ophangen.

Voor een poster van ongeveer 300 gram raden we bijvoorbeeld aan om een dun plakband te gebruiken, zoals gewoon plakband. Voor iets zwaardere voorwerpen zoals een fotolijst of een kaart van kurk kun je beter kiezen voor een dikkere en sterkere dubbelzijdige tape.

Om het schilderij op te hangen met dubbelzijdige tape, begin je met schoonmaken en zorg je ervoor dat het muuroppervlak glad en stofvrij is.

Verwijder de kant van de zelfklevende bescherming en breng deze aan op de vier hoeken van de poster of lijst om een betere hechting te garanderen.

Verwijder vervolgens de bescherming van de andere kant van de tape en druk deze ongeveer 30 seconden tegen de muur. Op deze manier zorg je voor een goede bevestiging.

Advertisement

2 - Klittenband

zelfklevend klittenband op de achterkant van een schilderijlijst

Amazon


Zelfklevend klittenband is een stevigere oplossing dan dubbelzijdig tape omdat het meer gewicht kan dragen en beter bestand is tegen vocht. Net als traditioneel klittenband bestaat het uit twee delen: één om aan de muur te bevestigen en het andere aan het op te hangen voorwerp.

Om het aan te brengen, moet je het deel van de muur waar je je kunstwerk wilt ophangen goed schoonmaken.

Bevestig een deel van het klittenband aan de schilderijlijst en voeg het tweede deel van het klittenband toe aan het deel dat al op de lijst zit.

Bevestig het schilderij aan de muur door ongeveer 30 seconden stevig op de lijst te drukken voor een goede hechting.

3 - Zelfklevende haken

Amazon

Als je je afvraagt hoe je een schilderij ophangt met haken, dan zijn zelfklevende haken hiervoor de ideale oplossing.

Leg de schilderijen op de grond, met de voorkant naar beneden, zodat je gemakkelijk de positie van de verschillende haken kunt zien.

Meet de afstand tussen de verschillende haken en noteer de gemeten afmetingen op de muur, gebruik een meetlint en potlood om de exacte punten te markeren.

Bevestig ten slotte de zelfklevende haken aan de muur en hang je favoriete kunstwerken eenvoudig op.

Schilderijen en decoraties ophangen zonder spijkers is mogelijk dankzij praktische en innovatieve oplossingen zoals dubbelzijdige tape, klittenband en zelfklevende haken. Deze opties bieden een grote flexibiliteit om de woonruimtes te personaliseren en te verfraaien zonder risico op schade aan de muren.

Advertisement