Uien bewaren: kan je ze in de vriezer leggen?

door Natasja

26 Maart 2024

Uien bewaren: kan je ze in de vriezer leggen?
Advertisement

Uien, de hoofdrolspelers in duizend gerechten, ontbreken bijna nooit in de keuken, en als de verse en groene alleen in bepaalde tijden van het jaar gemakkelijk te vinden is, dan zijn de andere, of ze nu wit, geel of rood zijn, altijd gemakkelijk te vinden.

Maar stel dat je er teveel van hebt gekocht en je wilt ze niet weggooien omdat je ze niet op tijd hebt gebruikt: hoe bewaren we ze? Is het bijvoorbeeld mogelijk om ze in te vriezen? Het antwoord is ja, maar alleen als je het op een bepaalde manier doet.

Uien in de vriezer: dingen die je moet weten

Uien in de vriezer: dingen die je moet weten

pickpik.com

Uien in de vriezer bewaren is mogelijk en het is ook een methode waarmee je ze tot 6 maanden lang praktisch vers en klaar voor gebruik kunt houden, wat onmogelijk is als je ze buiten de vriezer bewaart.

Om dit te bereiken, is het echter noodzakelijk om een paar dingen te onthouden:

  • Het is niet aan te raden om uien in hun geheel in te vriezen, of alleen doormidden gesneden. Als ze erg groot zijn, zijn partjes ook niet goed. De reden hiervoor is dat het dan moeilijk is de zachte consistentie die ze aannemen als ze ontdooien te bewerken, en zolang ze nog bevroren zijn, is het praktisch onmogelijk om ze te snijden. Een oplossing zou zijn om ze eerst te blancheren, dan in te vriezen en dan heel langzaam te ontdooien voor gebruik, maar dit is onnodig ingewikkeld en de resultaten zijn niet altijd gegarandeerd.
  • Daarom moeten uien die worden ingevroren worden gesneden in dunne ringen of, nog beter, worden fijngehakt. Grof fijngemaakt met een mes is het beste formaat om in te vriezen.

Advertisement

Hoe uien invriezen

Hoe uien invriezen

Krzysztof Golik/Wikimedia Commons

Als je de uien wilt invriezen zoals ze zijn (zonder ze voor te koken), hak ze dan grof. Je kunt dan het volgende doen:

  • Doe ze in afsluitbare zakjes of bakken (nooit te groot) die geschikt zijn voor de vriezer, en vries ze zo in.
  • Spreid ze uit op een bakplaat of snijplank, zodat ze een enkele laag vormen en zo los mogelijk van elkaar liggen, zodat elk stuk afzonderlijk bevriest. Pas daarna doe je ze samen in een afsluitbaar zakje. In dit tweede geval is het echter aan te raden om dat zakje vol uien in een andere goed afgesloten houder te doen.

Bij de eerste methode wordt de massa gehakte of gesneden uien één bevroren stuk, dus het is aan te raden om dit te doen als je zeker weet dat je die grote hoeveelheid uien moet ontdooien. Verpak ze anders in kleinere pakketjes.

De tweede techniek, die wat bewerkelijker is, helpt je meer om te voorkomen dat er stukken op elkaar gestapeld worden, zodat je een pakje hebt dat gemakkelijk in porties te verdelen is terwijl het nog bevroren is, een beetje zoals die van bepaalde gekochte groenten, zoals erwten bijvoorbeeld.

De truc om de uien in twee concentrische bakjes te verpakken heeft nog een ander voordeel (en het werkt altijd, welke van de twee technieken je ook wilt gebruiken): het voorkomt dat de sterke geur andere voedingsmiddelen in de vriezer besmet, het soort waarvan je nooit wilt dat ze bepaalde "geuren" oppikken.

Het is ook mogelijk om uien te stoven of te karamelliseren en ze dan in die staat in te vriezen, zodat ze na een eenvoudig ontdooiproces klaar zijn voor gebruik. Ook hier is het advies om de hoeveelheden niet te groot te maken, zodat je niet te veel voedsel in één keer hoeft te ontdooien als het risico bestaat dat je niet alles gebruikt.

In feite geldt de gouden regel die voor elk voedselmiddel geldt: zodra je iets hebt ontdooid, kun je het niet meer terug in de vriezer stoppen, tenzij je de staat ervan verandert. Dus als je uien ontdooit die rauw waren, kun je ze koken en weer invriezen, maar ze kunnen niet terug in de vriezer als ze nog rauw zijn.

 

Advertisement