Hoe maak je lp's schoon zonder ze te beschadigen: welke producten kan je gebruiken om ze lang mooi te houden?

door Natasja

13 April 2024

Hoe maak je lp's schoon zonder ze te beschadigen: welke producten kan je gebruiken om ze lang mooi te houden?
Advertisement

In een volledig digitale wereld is het fenomeen van de lp's die steeds populairder worden er een om te volgen: het is een vintage medium dat al zijn charme heeft herontdekt en het beluisteren van muziek op lp's is echt een privéritueel, het soort waar we ons aan overgeven als we echt de tijd en zin hebben om van onze favoriete muziek te genieten.

Het is echter onvermijdelijk dat lp's na verloop van tijd vol vingerafdrukken komen te zitten en vatbaar worden voor krassen. Het is dus belangrijk om ze goed schoon te houden en ze zo goed mogelijk te bewaren, zodat ze lang meegaan, want ze zijn erg kwetsbaar!

Advertisement

Droog reinigen van lp's

Droog reinigen van lp's

Creativo

De aanwezigheid van vingerafdrukken of krassen is niet alleen een probleem vanuit "esthetisch" oogpunt, maar beïnvloedt ook de luisterkwaliteit. Het heeft geen zin om in deze elementen te investeren als ze niet goed worden onderhouden. Sterker nog, het vet van de huid kan het oppervlak van deze voorwerpen op den duur zelfs een beetje aantasten! En hoe maak je ze schoon als je ze een beetje te veel hebt vastgepakt en gebruikt?

De eerste reiniging die zo vaak mogelijk moet gebeuren (sommigen raden aan om dit voor elk gebruik te doen, en zeker erna als je platenspelers zonder deksel gebruikt) is een droge reiniging, tegen stof.

Het is noodzakelijk om voor geschikte hulpmiddelen te zorgen: er bestaan kits die ontworpen zijn om het beste onderhoud te garanderen. Geef daarom de voorkeur aan kits met een borstel van fluweel of koolstofvezel, een borstel van microvezel en misschien zelfs ook borsteltjes. Het belangrijkste is namelijk om de effecten van statische elektriciteit te vermijden, die er op zo'n soort materiaal voor zorgt dat stof in de spleten terechtkomt.

Advertisement

Lp's schoonmaken met vloeibare producten

Lp's schoonmaken met vloeibare producten

Pickpik

Het is een minder agressieve reiniging dan de andere en als je het met de juiste producten doet, is er ook minder kans op krassen op de lp's.

Thuis kun je ook gewoon gedemineraliseerd water gebruiken, maar als je op zoek gaat naar producten om te kopen, zal je zien dat ze meestal ook isopropylalcohol bevatten. Het puur gebruiken is absoluut niet aan te raden, maar ook vertrouwen op alleen schoonmaakmiddelen met alcohol is ook niet helemaal veilig, want hoewel ze grondig reinigen, beschadigen ze het oppervlak op de lange termijn. Het is dus beter om producten te vinden die de twee combineren, d.w.z. een specifiek schoonmaakmiddel en gedemineraliseerd water.

  1. Verwijder het stof toch met een microvezeldoekje/borstel
  2. Maak een andere doek nat met gedemineraliseerd water en wrijf heel zachtjes met ronddraaiende bewegingen. Ga NIET tot het midden van de lp.
  3. Voeg in een kom met een beetje gedemineraliseerd water een beetje specifiek schoonmaakmiddel toe (de verhoudingen staan meestal aangegeven) en veeg met een andere doek over de lp, waarbij je de cirkelvormige bewegingen herhaalt.
  4. Gebruik ten slotte een laatste droge microvezeldoek om alles droog te vegen.
  5. Sommige mensen gebruiken perslucht aan het einde om eventueel achtergebleven stof te verwijderen en sommige kits bevatten ook rubberen pompjes.

Met deze trucs blijven je lp's altijd in topconditie!

Advertisement