Azijn in huis: de beste manieren om het lang te bewaren zonder veranderingen

door Natasja

12 Oktober 2023

Azijn in huis: de beste manieren om het lang te bewaren zonder veranderingen
Advertisement

Azijn in huis: een geduchte bondgenoot in duizend huishoudelijke klusjes, van het schoonmaken van oppervlakken en het verwijderen van geurtjes tot het verbeteren van de was en nog veel meer. Wat ooit begon als ingrediënt voor voedsel is nu een onmisbaar ingrediënt geworden in veelgebruikte huishoudelijke verzorgingsproducten. Gezien het feit dat het ook spotgoedkoop is, zorgt de veelzijdigheid er misschien wel voor dat we er regelmatig een voorraadje van inslaan.

Maar hoe bewaar je azijn? Of beter gezegd, hoe zorg je ervoor dat het niet bederft als het te lang in huis blijft voordat het wordt gebruikt? Het is niet alleen een kwestie van de verpakking goed afsluiten, maar er zijn nog een paar andere trucjes waar je op moet letten.

Advertisement

Heeft azijn een houdbaarheidsdatum?

Heeft azijn een houdbaarheidsdatum?

Creativo

Zoals bijna alle producten die we kopen, hebben verpakkingen van azijn (wit, rood of van welke afgeleide dan ook) een houdbaarheidsdatum, meestal ver in de toekomst vanaf het moment van aankoop. Over het algemeen wordt azijn beschouwd als veilig om te consumeren binnen twee jaar na aankoop.

In het geval van azijn geeft de houdbaarheidsdatum eerder de maximale periode aan waarbinnen het voedingsmiddel al zijn eigenschappen behoudt. Na die datum begint het echter wat te verliezen. Met name de houdbaarheid van azijn zou vrijwel onbeperkt zijn, omdat het een stof is die zichzelf kan behouden en niet koud bewaard hoeft te worden, dus we zetten flessen niet in de koelkast.

En er is goed nieuws: gedistilleerde witte azijn is in staat om zichzelf vrijwel onveranderd te houden voor zeer lange perioden. In het geval van andere soorten azijn kunnen er echter veranderingen worden waargenomen. Sommige daarvan zijn puur cosmetisch (het wordt troebeler, verandert van kleur), dus azijn kan nog lange tijd worden gebruikt, mits het goed wordt bewaard.

Advertisement

Wat is de beste manier om azijn te bewaren?

Wat is de beste manier om azijn te bewaren?

Creativo

De stappen zijn eenvoudig en gelden voor alle soorten azijn, inclusief balsamicoazijn:

  • Bewaar de azijn, wanneer niet in gebruik, in een donkere, koele kast.
  • Bewaar de azijn niet in direct zonlicht of in de buurt van warmtebronnen.
  • Bewaar de azijn bij voorkeur in glas. Plastic of andere materialen die niet met de azijn reageren zijn ook goed.
  • Zorg ervoor dat het deksel altijd goed gesloten is. Als het beschadigd is, vervang het dan door eentje die goed afsluit om te voorkomen dat de azijn in contact komt met te veel zuurstof.
  • Voorkom koste wat kost dat vocht in contact komt met azijn. Dit zou de zuurgraad veranderen.

Wat te doen met azijn die niet meer geconsumeerd kan worden?

Gooi het niet weg: het is een uitstekende vervanger voor witte azijn (wijn of alcohol) voor duizend schoonmaakbeurten. Let er wel op dat je de intenser gekleurde azijn alleen gebruikt voor het reinigen van oppervlakken en materialen die geen vlekken kunnen veroorzaken. Of gebruik het voor mogelijke toepassingen in de tuin, waarbij je altijd voldoende verdunt als dat nodig is.

Kortom, ke kunt er zonder al te veel moeite een voorraad van aanleggen, zodra je het juiste meubelstuk hebt gevonden om het in op te bergen!

Advertisement