Basilicum: zo lekker! Voorkom echter dat je het op de verkeerde manier plukt: het moet niet worden afgeplukt

door Natasja

13 Juni 2023

Basilicum: zo lekker! Voorkom echter dat je het op de verkeerde manier plukt: het moet niet worden afgeplukt
Advertisement

Elk jaar is het moeilijk om de drang te weerstaan om een plantje basilicum mee naar huis te nemen om er de hele zomer en misschien nog wel langer van te genieten! Het is ongetwijfeld een van de populairste aromatische planten in de keuken en een van de meest gekweekte, ondanks het feit dat het soms een moeilijke uitdaging lijkt te zijn. In werkelijkheid is deze plant gemakkelijk te kweken, en er zijn zelfs veel verschillende variëteiten: qua bladvorm en kleur, en zelfs qua extra aroma's die ze kunnen hebben - heb je wel eens kaneelbasilicum geroken?

Welke variëteit je thuis ook hebt, er is altijd een voorzorgsmaatregel voor het oogsten, en dat geldt voor elke basilicumplant. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Dit is in feite een voorzorgsmaatregel die in acht moet worden genomen bij het oogsten van elke aromatische plant, maar in het geval van een plant met tere blaadjes zoals basilicum lijkt het belangrijker om het volgende te onthouden: iedereen grijpt namelijk spontaan naar de plant en pakt de blaadjes vast, trekt eraan met de vingers en zorgt ervoor dat ze loskomen van de stengel door ze af te scheuren. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de plant, omdat het scheuren een grotere, gescheurde wond creëert die de plant kan verzwakken, waardoor deze meer wordt blootgesteld aan schadelijke externe stoffen.

Dus hoe moet dit worden gedaan? Het is eenvoudig: verwijder de bladeren altijd door ze door te knippen.

Om precies te zijn moet je een schaar met scherpe, schone bladen gebruiken - beter nog, het zou zelfs een must zijn, als ze gesteriliseerd zijn, wat je kunt doen met alcohol, een druppel bleekmiddel of zelfs de vlam van een aansteker.

Maak de snede aan de bovenkant van de plant: snijd niet de bladeren aan de basis af, maar de toppen. Als je veel bladeren nodig hebt, snijd dan de stengel die ze vasthoudt af bij het nodium, dat wil zeggen vóór een punt van waaruit andere bladeren in twee verschillende richtingen ontspruiten. Op deze manier verwijder je vaak ook de bloemen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoewel de bloemen heel mooi zijn en vooral heel nuttig voor bestuivende insecten, zijn het ook de bloemen die de meeste voedingsstoffen van de plant 'stelen', dus ze na een tijdje afknippen helpt de plant om zijn kracht, als we het zo kunnen noemen, gelijkmatiger over de hele plant te verdelen.

Bovendien, als je de toppen van de plant afknipt, vorm je geleidelijk het gebladerte zodat het compacter en dikker wordt.

Houd dus altijd een snoeischaar bij de hand - dit is het juiste excuus om een nieuwe te kopen, misschien zelfs zo'n kleine die perfect is voor deze situaties!

Advertisement