Het is goedkoop en kan op duizend manieren in huis worden gebruikt: ontdek hoe je alles ontvet en desinfecteert met citroenzuur

door Natasja

10 Juni 2023

Het is goedkoop en kan op duizend manieren in huis worden gebruikt: ontdek hoe je alles ontvet en desinfecteert met citroenzuur
Advertisement

Citroenzuur is ontstaan als ingrediënt voor in de keuken, waar het helpt bij het bewaren van eten en drinken of bij het emulgeren van verschillende soorten preparaten, maar het bleek al snel erg nuttig te zijn voor allerlei huishoudelijke klusjes. Dit komt omdat het bepaalde soorten bacteriën, schimmels en zwammen kan neutraliseren, dus het ontvet niet alleen oppervlakken, maar desinfecteert ze ook tot op zekere hoogte. Het wordt gebruikt bij hardnekkig vuil, maar ook als je kalkvlekken of roestsporen wilt verwijderen! Het zou je verbazen hoe vaak het genoemd wordt bij de ingrediënten van producten voor het reinigen van oppervlakken en metalen!

Nog een voordeel? Het is echt heel zuinig: je kunt het goedkoop inslaan, dus je hebt een multifunctioneel ingrediënt dat een echte troef is bij veel huishoudelijke klusjes.

Advertisement
Domenico Cosentino/Amazon

Domenico Cosentino/Amazon

Laten we het, voordat we de verschillende toepassingen noemen, hebben over de verkrijgbaarheid: je vindt het in goed gesorteerde supermarkten, in winkels met huishoudelijke schoonmaakproducten, maar ook op populaire online verkoopsites. Kortom, het is heel gemakkelijk om aan een verpakking te komen!

Hier zijn enkele manieren waarop citroenzuur in huis kan worden gebruikt:

  • Badkamerreiniger: vul een spuitfles van een liter met warm water tot de helft (gedestilleerd water is nog beter, maar niet strikt noodzakelijk), giet er 150 gram citroenzuur in. Schud om goed op te lossen en vul dan aan met de rest van het water. Als je wilt, kun je ook het sap van een citroen toevoegen. Klaar om te spuiten! En het zal ook heerlijk ruiken.
  • Aangekoekt vuil in de oven: giet een halve liter water en twee flinke eetlepels citroenzuur in een schaal die geschikt is voor in de oven (een bakplaat volstaat!), zet hem in de oven en laat hem 30-60 minuten op 220 graden aan. Zet hem dan uit, laat afkoelen en veeg het losgeweekte vuil eraf met een spons. Je kunt die vochtige spons ook besprenkelen met een beetje citroenzuur voordat je elke keer schrobt.
  • Om ramen schoon te maken: giet 400 ml gedestilleerd water in een fles van minstens 500 ml, voeg 100 ml gedenatureerde alcohol en twee eetlepels citroenzuur toe. Gebruik het zoals elke glasreiniger.
  • Voor badkamertegels, maar ook voor wastafels, spoelbakken en aanrechten: giet 3 eetlepels citroenzuur in een kom van 500 ml, vul deze met heet water en laat het oplossen. Voeg vervolgens een paar druppels afwasmiddel (of Marseillezeep) toe en gebruik het als een normaal afwasmiddel.
  • Toilet schoonmaken: strooi het in het toilet en schrob met een spons of toiletborstel. Laat het een uur of langer zitten en spoel het dan door. Als alternatief kun je in plaats van door te spoelen (of in ieder geval vóór het doorspoelen) kokend water in het toilet gieten (dit is handig met een waterkoker) en ondertussen goed blijven schrobben. Zo spoel je alles weg en maak je ook de wc-borstel schoon!
  • Wasgoed: verdun 200 gram citroenzuur in 800 ml water, en als je wilt kun je er een paar druppels etherische olie aan toevoegen (citroen, lavendel of munt is prima). Gebruik dit mengsel als wasverzachter, bij voorkeur alleen voor de laatste spoelbeurt. Als je 100 gram citroenzuur per liter water gebruikt, heb je ook het mengsel om kleding met moeilijke vlekken (zelfs zweetvlekken!) in te weken en voor te behandelen voor de gebruikelijke wasbeurt. Het is altijd beter om de vlek met de hand in te wrijven.

Dit zijn maar een paar toepassingen van citroenzuur in huis: ken jij er nog meer?

Advertisement