Een tuin op het balkon: volg de nuttige tips om een oase in de stad te creëren

door Natasja

18 Juni 2022

Een tuin op het balkon: volg de nuttige tips om een oase in de stad te creëren
Advertisement

Een goed ingericht balkon wordt een essentiele ruimte in huis, die systematisch uitgroeit tot een favoriete plek om tijd door te brengen zodra de temperaturen het toelaten. Wat het gezellig maakt, naast meubilair en schermen voor privacy of schaduw, kunnen planten zijn.

Je omringen met groen heeft inderdaad een kalmerend en ontspannend effect, en wanneer er genoeg groen is om schaduw te creëeren, slaagt elke plant erin om de hitte aanzienlijk draaglijker te maken. Natuurlijk is het niet te vergelijken met de koelte van een tuin vol groen, maar ook een exemplaar op het balkon kan de kwaliteit van het leven in huis aanzienlijk verbeteren. Hoe kun je het beste gebruik maken van de beschikbare ruimte? Hieronder volgen een paar nuttige aanwijzingen.

Advertisement

Naar informatie zoeken

Elk huisinrichtings- en renovatieproject begint met het zorgvuldig bestuderen van het ontwerp en dit geldt ook voor de nederigste 'dak'tuinen die je op een balkon kunt aanleggen. Dit moet je controleren om een duidelijk idee te krijgen:

  • Zorg ervoor dat je weet wat je volgens de regels wel en niet mag doen: bijvoorbeeld de muren opnieuw verven, enkele veranderingen aanbrengen, gordijnen of pergola's aanbrengen en dergelijke.
  • Praat met enkele deskundigen om uit te vinden welke planten het meest geschikt zijn om in jouw gebied te worden gekweekt. Seizoensgebonden minimum- en maximumtemperaturen, de blootstelling aan zon en wind op het balkon in het bijzonder, droogte of overvloedige regenval elk jaar zijn allemaal factoren die je zullen helpen om de planten te vinden die zich het best kunnen aanpassen aan het leven op je balkon.

Advertisement

Het balkon is als een verlengstuk van het huis

Beschouw je buitenruimte altijd als een verlengstuk van je binnenruimte, dus denk aan een look die goed past bij de rest van je huis en laat altijd ruimte over voor een stoel/fauteuil/leunstoel/bankje... Wat je ook maar toestaat om te ontspannen in het midden van je persoonlijke groene hoek.

Net zoals je de kleur van de muren en vloeren in je huis bepaalt, kun je, indien mogelijk, ook overwegen de muren die het balkon omlijsten opnieuw te verven. In het algemeen is wit de beste keuze voor frisse en moderne omgevingen, maar als je het gevoel wilt versterken dat je je midden in de natuur bevindt, zijn er verschillende zeer neutrale en sobere groentinten die wonderen kunnen doen.

En vergeet niet dat je de vlonder kunt bedekken met een buitenvloer die erop rust, of kunt kiezen voor nieuwe wandbekleding (er zijn ook tegels met houteffect), of ook een buitenvloerkleed voor de ruimte die wordt ingericht als zithoek in het midden van de groene omgeving.

De planten

Het internet is de eerste bron van inspiratie voor hoe de planten eruit zullen zien als ze eenmaal zijn gegroeid, en misschien zelfs voor het vinden van voorbeelden van balkons die zijn opgezet zoals je ze ook zou willen.

Misschien hou je van veel plantenbakken aan de balustrade, of lage die op de grond staan en vol staan met seizoensbloeiers. Misschien geef je de voorkeur aan potten met grote planten, zoals bepaalde philodendrons, die een exotische uitstraling geven. Je kunt ook overwegen om steunen of eenvoudige draadrails te gebruiken om enkele gemakkelijk te verzorgen klimplanten te laten groeien die het groene scherm zullen vormen.

En dan zijn er nog de stadsmoestuinen, of dwergfruitbomen of zelfs de grote verscheidenheid aan kruiden om te overwegen. 

Andere nuttige tips

Als je eenmaal hebt bedacht welke planten je zou willen, bedenk dan welke potten, schotels of steunen - speciale latwerkjes, muurtjes enz. je wilt gebruiken. In de eerste plaats moeten ze van een grootte en een materiaal zijn die geschikt zijn voor de verschillende soorten planten, en vervolgens moeten ze er ook mooi genoeg uitzien om een harmonie van vormen en kleuren tot stand te brengen en zo smaakvol te decoreren.

Als er ook maar een beetje ruimte beschikbaar is, overweeg dan het idee van een compostvat: met al het keukenafval zou het erg nuttig zijn om er een ter beschikking te hebben, en je tuintje zou er erg blij mee zijn.

Advertisement

Zou je het leuk vinden om een balkontuin aan te leggen?

Advertisement