Ontdek de Hoya Carnosa, de onweerstaanbare klimplant met wasbloemen

door Natasja

21 Juni 2022

Ontdek de Hoya Carnosa, de onweerstaanbare klimplant met wasbloemen
Advertisement

Wasbloemen (Hoya carnosa), die inheems zijn in Indochina, Indonesië en Australazië, zijn uiterst fascinerend uitziende planten. Ze zijn epifytisch zoals orchideeën (d.w.z. dat ze in hun habitat op boomtakken groeien) en hebben grote, glanzend groene bladeren. Maar wat ze echt onweerstaanbaar maakt, zijn de bloemen: het zijn halfronde trossen van kleine bloemetjes die er echt uitzien alsof ze in was zijn gemodelleerd, en die - vooral 's avonds - een aangename geur verspreiden.

Hoewel ze over de hele wereld vrij bekend zijn, kunnen deze planten niet echt winterhard worden genoemd: ze zijn bang voor intense koude en geven de voorkeur aan een warm, vochtig klimaat zoals dat van hun inheemse gebieden, zodat ze vaak als kamer- of kasplanten worden gekweekt. Met de juiste verzorging zijn het echter gemakkelijk te onderhouden en langlevende planten.

via Royal Horticoltural Society

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Klimaat en blootstelling

Deze planten zijn gemakkelijk te kweken, maar niet echt winterhard. Waar de wintertemperaturen zeer koud zijn, zullen ze onder beschutting moeten worden gehouden, vaak binnenshuis of misschien in kassen.

In het voorjaar en de zomer kun je ze op zeer lichte plaatsen zetten, maar wel op een plaats waar ze tijdens de heetste uren van de dag beschermd zijn tegen direct zonlicht, anders bestaat het gevaar dat de bladeren verbranden. In de winter of de herfst daarentegen is de zonnigste plaats (beschermd tegen kou en wind) prima, omdat de intensiteit van de stralen over het algemeen lager is.
De minimumtemperatuur die in de winter moet worden gegarandeerd is 10°.

Kies in elk geval zorgvuldig de twee plaatsen waarheen de pot moet worden verplaatst (tenzij je op plaatsen met zachte winters woont, in welk geval je zou kunnen proberen ze in de grond te kweken of in potten die op één plaats moeten worden gezet): planten worden niet graag verplaatst nadat de knoppen zijn verschenen die nog gesloten zijn.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Grond

Aangezien het om epifytische planten gaat, moet de grond zo licht mogelijk zijn om de wortels "vrij" te laten zonder ze te verstikken, zoals bij orchideeën het geval is. Er zijn er die ze daarom kweken in een beetje grond voor vetplanten, en er zijn er die veel universele grond van goede kwaliteit lichter maken door het te mengen met veel schors of ook geëxpandeerde klei en perliet.

Water geven

Ze hebben meer water nodig bij warm weer, wanneer ze een- of tweemaal per week water krijgen. In de herfst en nog meer in de winter kunnen ze daarentegen spaarzamer worden bewaterd, en alleen wanneer de grond droog is (maar wacht niet tot de grond helemaal droog is, zoals bijvoorbeeld bij sommige cactussen).

publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Bemesting: als je meststoffen wilt gebruiken, doe dit dan niet vaker dan eenmaal per maand tussen oktober en februari (wanneer de planten gewoonlijk in rust zijn) en verhoog dit in het voorjaar tot maximaal tweemaal per maand met kaliumrijke producten.

Andere tips

  • Verwijder de bloeistengels niet als ze verdord zijn, want ze kunnen daar opnieuw uit bloeien.
  • Zorg voor een constante luchtvochtigheid door de potten (vooral in de lente/zomer) op een schotel met geëxpandeerde klei of grind te zetten, steeds omspoeld met water (niet ondergedompeld).
  • Als je de plant naar een grotere pot moet overzetten, doe dat dan in het voorjaar vóór de bloei, en bemest pas weer na anderhalve maand.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement