Lelietjes-van-dalen: leer hoe je een makkelijke en betoverende plant kweekt, in een pot of in de tuin

door Natasja

14 April 2024

Lelietjes-van-dalen: leer ze te kweken
Advertisement

Kleine bloemetjes die lijken op witte klokjes, zachtjes wiegend in de wind, hangend aan een nauwelijks gebogen stengel. Dit is de betovering van het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), een vaste kruidachtige plant die in de lente ontspruit in het bos en op schaduwrijke plekken in de tuin, maar die ook binnenshuis kan worden gekweekt, zelfs in potten. Etherisch, bijna sprookjesachtig, met een bedwelmende geur: laten we eens kijken hoe je ze moet verzorgen.

Advertisement

Kweekbehoeften van lelietjes-van-dalen

Creativo

Ze worden beschouwd als bodembedekkers, die zich snel over grote oppervlakten kunnen verspreiden als ze op de juiste plek groeien. Ze zijn perfect voor tuinen die bosvegetaties nabootsen of informele Engelse cottagetuinen. Als ze zich op de juiste plek bevinden, groeien ze ook goed in grote potten en plantenbakken, maar dan moet je het water- en bodemniveau wel goed in de gaten houden.

  • Standplaats: halfschaduw, of zelfs schaduw in zeer warme gebieden.
  • Grond: rijk aan organisch materiaal en vochtig, maar goed waterdoorlatend. Ze zijn niet geschikt voor droge en arme grond. In potten doe een laagje geëxpandeerde klei op de bodem (een paar vingers) voordat je er potgrond van goede kwaliteit voor bloeiende planten in doet.
  • Water geven: als je ze in potten kweekt, moet je ervoor zorgen dat de grond niet volledig uitdroogt d.m.v. drainage vanaf de bodem. Controleer de situatie een keer per week bij warm weer en om de twee of drie bij koud weer. In de grond daarentegen zijn ze iets veeleisender in de bloeifase en als het dus niet regent, kun je ze helpen met een beetje water, een keer per week. De rest van het jaar zijn ze redelijk zelfvoorzienend.

Advertisement

Lelietjes-van-dalen vermeerderen

bloeiende lelietjes-van-dalen in eenpot

Creativo

Het zijn wortelachtige planten, die dus de neiging hebben om ondergronds een kruipend wortelstelsel te creëren, dat zich als een vlek verspreidt en de beschikbare grond koloniseert, dus ze doen meestal "alles zelf". Als je ze echter wilt weghalen en verplaatsen, moet dit in de herfst gebeuren.

Verdeel de exemplaren zodanig dat er rond elke plant voldoende wortels overblijven en het is ook een goed idee om de grond te bedekken met organische mulch, zoals schors of fijngehakt gebladerte, om de planten beter te beschermen tijdens de winter.

Anders is het ook mogelijk om zaden van lelietjes-van-dalen te zaaien, en dit moet over het algemeen ofwel tijdens de winter worden gedaan, als je kassen gebruikt, of aan het einde van de winter als je ze direct buiten plant.

Betekenis van de lelietje-van-dalen bloem

Bloeiende lelietjes-van-dalen

Creativo

Het is een zeer populaire plant in Europa en de Kaukasische gebieden, in die mate zelfs dat hij geassocieerd wordt met de folklore van veel landen. In 1967 werd het de nationale bloem van Finland, zozeer zelfs dat zijn gewone naam in het Fins, Kielo, een populaire meisjesnaam werd.

Lelietjes-van-dalen komen ook voor in de floriografie, oorspronkelijk uit China en die vervolgens in 1714 naar Europa kwam, naar het schijnt, dankzij de toenmalige koning van Zweden. Koningin Victoria in Engeland werd er een grote fan van en sindsdien is de floriografie overal bekend geworden. Wat de Convallaria majalis betreft, is de meest bekende betekenis die van nederigheid, misschien omdat men geloofde dat lelietjes-van-dalen groeiden op de plek waar de tranen van Maria waren gevallen bij de kruisiging van Jezus.

Ze zijn ook populair in bruidsboeketten, in welk geval ze de "terugkeer van het geluk" symboliseren, ondanks het feit dat ze een zeer korte levensduur hebben als snijbloem - het is eigenlijk altijd aan te raden om ze in de grond te kweken, bij voorkeur op een plek in de tuin waar ze zich kunnen verspreiden.

Advertisement