Spaanse lavendel: hoe en wanneer te kweken voor mooie paarse struiken

door Natasja

30 Maart 2024

Spaanse lavendel: hoe en wanneer te kweken voor mooie paarse struiken
Advertisement

Je hebt zeker wel eens gehoord van lavendel, maar Spaanse lavendel (Lavendula stoechas)? Het is een struiksoort van mediterrane oorsprong die prachtig is om tuinen en terrassen elegant en delicaat mee te verfraaien. Hij vereist niet veel werk, maar wel een beetje aandacht, vooral aan het begin van de winter en bij koudere temperaturen. 

Maar laten we samen kijken hoe en wanneer je hem moet kweken voor uitstekende resultaten.

Advertisement

Wat is Spaanse lavendel?

Wat is Spaanse lavendel?

Wikimedia commons

Spaanse lavendel is een plant die als struiken groeit, ongeveer 70-80 centimeter hoog wordt en gekenmerkt wordt door bloemen die variëren van paars tot roze. De belangrijkste bijzonderheid, die hem onderscheidt van de andere soorten van deze familie, is de vorm van zijn bloemen. In tegenstelling tot de andere soorten heeft hij bloemblaadjes aan de bovenkant, waardoor hij op een konijntje of een vlinder lijkt. Dit detail kenmerkt ook de naam, want hij wordt ook wel eens lavendel-konijn of lavendel-vlinder genoemd.

Hij is mooi, robuust en mediterraan, maar houdt van een mild klimaat en verdraagt geen te lage temperaturen, net zoals hij niet tegen stilstaand water kan. Daarom moet je voorzichtig zijn als je hem wilt kweken. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

Hoe hem te kweken en langdurig te laten groeien

Hoe hem te kweken en langdurig te laten groeien

Pxhere

Zoals we al zeiden, houdt Spaanse lavendel van zon en droogte. Er zijn maar een paar elementen nodig om het hem goed te laten groeien.

  • Grond. De plant moet in gedraineerde, zanderige en rotsachtige grond staan, zodat water - zowel regen als irrigatiewater - snel en consequent kan weglopen en stagnatie, die de gezondheid van de wortels in gevaar zou brengen, wordt vermeden.
  • Blootstelling. Spaanse lavendel verdraagt geen koud temperaturen, maar houdt van warmte en zonlicht. De standplaats moet dus zonnig zijn zodat hij minstens 6 uur per dag in de zon staat. 
  • Water geven. Lavendel gedijt goed in droge grond en verdraagt droogte. Daarom hoeft hij niet regelmatig water te krijgen, maar alleen af en toe, zodat de grond niet helemaal uitdroogt, maar ook niet overstroomt. Om dezelfde reden heeft lavendel geen meststoffen nodig. Hij kan overleven op het hoogstnoodzakelijke en de weinige voedingsstoffen uit de grond. 
  • Snoeien. Na de bloeiperiode moet lavendel juist gesnoeid worden. Zo krijgen de twijgen meer ruimte en lucht om nog krachtiger te groeien. 

Wat moet je nog meer weten?

Je hebt zojuist de belangrijkste informatie gezien over hoe je deze plant het beste kunt onderhouden, maar dat is nog niet alles. 

  • Wanneer planten? Het beste zou zijn na de winterperiode, wanneer de grond niet meer te koud is en de wortels de beste habitat vinden om te groeien. Als je van plan bent om het vlak voor de winter te doen, zorg er dan voor dat het vòòr de komst van koude temperaturen is, zodat de basis kan wortelen. 
  • Wat te doen tijdens de winter? De plant bevindt zich in een rustperiode. Daarom moet je hem bedekken met speciale zeildoeken die hem beschermen tegen de kou, of je kunt een laag mulch toevoegen zodat de wortels niet worden "verbrand" door de vorst. 
  • Pas op voor dieren. Lavendel bevat stoffen die niet bepaald vriendelijk zijn voor dieren, vooral niet voor honden en katten. Als je hem binnenshuis wilt kweken, maar huisdieren hebt, is het daarom raadzaam om hem op een plek te planten waar ze er niet bij kunnen. 
  • Wanneer bloeit hij? Vanaf de lente begint hij te bloeien en herhaalt dit proces meerdere keren tussen dit seizoen, de zomer en zelfs een paar keer in de vroege herfst, altijd afhankelijk van de graden buiten.

De kleuren maken de groene ruimte uniek en de zachte, zoete noten ruik je overal. Hebben we je overtuigd om wat planten in huis te halen?

Advertisement