Hoe de pothos bemesten voor een mooie en weelderige plant

door Natasja

10 April 2024

Hoe de pothos bemesten voor een mooie en weelderige plant
Advertisement

De pothos is een snelgroeiende, onderhoudsarme plant die populair is als sierplant, maar zoals alle planten heeft deze plant zijn eigen specifieke voedings-, water- en lichtbehoeften.

Om ervoor te zorgen dat de pothos altijd mooi en weelderig is, heeft hij een correcte en regelmatige bemesting nodig zodat hij van alle benodigde voedingsstoffen wordt voorzien. In deze korte gids leggen we uit hoe je de pothos op de juiste manier kunt bemesten.

Advertisement

Hoe pothosplanten bemesten

Hoe pothosplanten bemesten

musea20/Reddit

De pothos heeft verschillende macro- en micronutriënten nodig om weelderig te groeien; het is vooral belangrijk dat de grond rijk is aan het volgende:

  • macronutriënten: atozo, fosfor, kalium, zwavel, calcium, magnesium
  • micronutriënten: ijzer, zink, borium, mangaan en koper

De grond is van nature rijk aan deze stoffen, maar na verloop van tijd wordt hun verbruik niet spontaan vervangen en daarom is het belangrijk om de grond te voorzien van de juiste meststoffen. Er zijn verschillende chemische of organische meststoffen te koop en wat je ook kiest, het belangrijkste is hun juiste balans: de NPK-verhouding moet 10-10-10 of 20-20-20 zijn in het geval van synthetische meststoffen, 1-1-1 of 2-2-2 in het geval van organische meststoffen.

  • Vloeibare meststof is het beste voor deze plant, omdat het gemakkelijk te doseren is en bovendien goedkoop: verdun het tot de helft van de op het etiket aanbevolen dosis als je één keer per maand bemest, een kwart als je om de twee weken bemest, en gebruik het gewoon om de grond gelijkmatig te besproeien;
  • Pellets en granulaat daarentegen worden aanbevolen bij het verpotten van de plant, omdat ze gelijkmatig in de grond kunnen worden verdeeld en vooral in de juiste doses: meng ze gewoon met de grond en geef de plant normaal water, de voedingsstoffen zullen geleidelijk in de grond vrijkomen.

Advertisement

Natuurlijke meststoffen voor de pothos

Natuurlijke meststoffen voor de pothos

Zhutopia/Reddit

Als je liever zelf natuurlijke meststoffen voor de pothos maakt, zijn er verschillende alternatieven mogelijk:

  • bananenschillen: een zeer populaire meststof die gemakkelijk te maken is, zijn bananenschillen, ze zijn met hun hoge kaliumgehalte perfect om de bloei van de planten te bevorderen en de vegetatieve groei van de potos te stimuleren; week ze 48 uur in water of droog ze en gebruik ze als mulch voor de pot;
  • eierschalen: zeer rijk aan calcium en helpen ook de zuurgraad van de grond te neutraliseren. Ze moeten worden schoongemaakt en fijngehakt voordat je ze in de potten verdeelt;
  • koffiedik: droog koffiedik in een oven of in de zon, verdun vervolgens een kopje in 2 liter water en laat het 24 uur decanteren voordat je het filtert en gebruikt voor het water geven, afgewisseld met bananenschillen voor een volledige toevoer van voedingsstoffen;
  • lupinen: kunnen, gedroogd en gemalen, worden gemengd in de bovenste 3-4 cm van de grond om de juiste hoeveelheid stikstof te leveren; elke 15 dagen water geven met bananenschillen zorgt voor een volledige toevoer van voedingsstoffen.

Dankzij deze meststoffen zal de pothos altijd weelderig groeien!

Advertisement