Gezelschapsplanting van aromatische planten: welke soorten kun je samen in dezelfde plantenbak zetten voor een betere oogst?

door Natasja

28 April 2024

Gezelschapsplanting van aromatische planten: welke soorten kun je samen in dezelfde plantenbak zetten?
Advertisement

Gezelschapsplanting is een eeuwenoude praktijk die gebruikt wordt in groentetuinen, maar het werkt ook met aromatische (en ook sier)planten. Het is een kweektechniek die bestaat uit het planten van verschillende plantensoorten op hetzelfde stuk grond, zodat ze samen een complexer en veerkrachtiger landbouwsysteem vormen.

Op die manier wordt gebruik gemaakt van het vermogen van planten om elkaar te "beïnvloeden" via ecologische interacties. Dit leidt tot een aantal voordelen, en aangezien de enige inspanning die je moet doen het dicht bij elkaar plaatsen van de planten in de juiste combinaties is, is het echt de moeite waard om het te proberen, ook met aromatische planten.

Advertisement

1. Basilicum en oregano

FASTILY (TALK), Thomas Then via Wikimedia Commons

Het zijn mediterrane planten die vergelijkbare groeibehoeften hebben wat betreft blootstelling (zon, misschien alleen schaduw tijdens de heetste uren in de zomer), grond (ze zijn niet veeleisend, zolang het maar draineert) en water geven (nooit te veel). Dit maakt het gemakkelijk om ze samen te kweken, en dan kan de oregano een beetje als barrière fungeren tegen ongedierte en dieren die schadelijk zijn voor basilicum, vooral bladluizen.

Advertisement

2. Peterselie met salie en bieslook

Needpix

Peterselie past eigenlijk een beetje bij alles en is zelfs in staat om zich te verspreiden en in de kieren van de vloer of muren te groeien. Als je echter moet beslissen hoe je een plantenbak of bloembed met peterselie gaat vullen, geef de voorkeur aan salie en bieslook. Dit zijn allemaal planten die zich ontwikkelen zonder elkaar te overheersen. Tijm, rozemarijn en lavendel zijn ook prima.

Munt daarentegen moet apart worden gehouden, vooral van peterselie: het is een bijna onkruidachtige plant die peterselie kan verstikken.

3. Lavendel met rozemarijn en tijm

Lavendel en rozemarijn lijken bij nader inzien erg op elkaar wat betreft habitus-, bloei- en zelfs snoeivoorschriften. In feite worden ze na de bloei gesnoeid, waarbij alleen het laatste deel van de takken wordt afgeknipt, zonder het stengelsegment te bereiken dat naar de onderkant toe houtachtig is geworden, omdat anders de hele tak kan uitdrogen. En beide zijn ook zeer groeikrachtig als ze in de zon staan in goed drainerende grond. Er is geen risico dat de ene de andere overheerst. Ze kunnen dus allebei in de buurt van tijm worden geplant.

Het zijn ook nuttige planten om rond de randen van bloembedden te zetten waar planten staan die het vaakst het doelwit zijn van ongedierte en schadelijke dieren: rozemarijn en lavendel kunnen vooral een afschrikwekkende barrière vormen.

De voordelen van gezelschapsplanting

  • Verhoogde biodiversiteit: gezelschapsplanting bevordert de aanwezigheid van een grotere variëteit aan plantensoorten op dezelfde plek, waardoor een rijker en stabieler ecosysteem ontstaat, dat ook in staat is om bestuivende en nuttige insecten aan te trekken, wat helpt om plagen onder controle te houden.
  • De bodem wordt vruchtbaarder: elke plant heeft een ander wortelstelsel, dat verschillende diepten bereikt, zodat elke plant andere voedingsstoffen uit de bodem haalt, die anders verloren zouden gaan.
  • Bescherming tegen ongedierte en ziekten: sommige planten werken, zoals we hebben gezien, afstotend tegen bepaalde insecten, knaagdieren en zelfs ziekten.

Het is zeker de moeite waard om deze combinaties uit te proberen in het hoekje van de aromatische planten!

Advertisement