Hangt de basilicum er zwakjes bij wanneer het weer te heet is? Kom erachter wat je hieraan kan doen

door Skip

13 Augustus 2022

Hangt de basilicum er zwakjes bij wanneer het weer te heet is? Kom erachter wat je hieraan kan doen
Advertisement

De basilicumplant, een zo essentieel ingrediënt in veel gerechten is van alle aromatische planten de plant die bij de meeste mensen thuis staat. Hoewel hij welig kan tieren in vollegrond of in grote bloemperken leent hij zich er ook voor om succesvol te worden gekweekt in kleinere potten en dergelijke. Dit maakt hem ook zeer geschikt om binnenshuis te houden, op voorwaarde dat de omstandigheden juist zijn.

Het is een mediterraanse plant die warme en zonovergoten klimaten erg fijn vindt, maar niet in die mate waarop je zou vermoeden. Hij lijdt namelijk gedurende periodes van verzengende hitte, ondergaat hij lijdzaam de brandende zon. Onder die omstandigheden raakt hij makkelijk zijn levenslust kwijt en verwelkt hij snel, en soms kan dit willen compenseren met te veel water tot hetzelfde resultaat leiden. Wat te doen? De suggesties die hieronder zijn gegeven kan je wat mee.

Advertisement
vicroselaw/Reddit

vicroselaw/Reddit

De meest voorkomende oorzaak die aan de verzwakking van de basilicumplant ten grondslag ligt is dat de grond waar hij in staat te droog is. Het is namelijk een plant die een bodem wenst die voortdurend licht vochtig is. Daarom moet hij voortdurend water krijgen wanneer de zomer begint. Je doet dit vaker gedurende verstikkende hitteperioden, maar altijd zonder hierin te overdrijven.

Een gouden regel (die voor de meeste planten geldt) waarmee je kan uitvinden wanneer het bewateringsmoment zich aandient is je vinger in de aarde te steken om te checken of die droog is, schroom niet om ook enkele centimeters diep te gaan. Indien droog, geef dan water. Als alleen de toplaag droog is, maar wat dieper vochtig kan je nog even wachten met water geven.

Wanneer de bodem nog nat is is het belangrijk om niet nog meer water te geven en als de plant onder deze omstandigheden nog steeds 'wat hangerig' is dan wil dat waarschijnlijk zeggen dat de bodem niet voldoende doorlatend is. Dit betekent dat het water zich ophoopt rondom de wortels, die aan het rotten zijn.

Indien er sprake is van ontoereikende doorlaatbaarheid haal dan de hele plant met kluit uit de pot, verwijder ook de overgebleven aarde en vul de pot opnieuw maar dan met lichtere bodem die meer doorlaat (vermeng de grond wellicht met zand of perlietkorrels). Het helpt ook om op de bodem, van de pot een laag geëxpandeerde klei te leggen (een paar vingerkootjes hoog is voldoende). Zet de plant opnieuw in de aarde en houd hem een á twee dagen in de gaten alvorens de aarde weer water te geven, of geef hem een dag later al water, maar dan heel weinig. Wanneer je te laat aan deze reddingsoperatie begint overleeft de plant waarschijnlijk niet, maar het is wel de moeite van het proberen te redden waard. 

Advertisement

Andere nuttige tips

Andere nuttige tips

pixnio.com

  • Zorg ervoor dat de basilicumplant niet in te kleine pot staat:er is minder potgrond en droogt hij sneller uit.
  • Maak gebruik van mulch:op het moment dat de plant op de juiste plek staat met geschikte pot en dito bodem, dan helpt het afdekken van de grond met organische mulch bij het vochtig houden van de grond zonder dat je dan al te vaak water moet geven. Dit alles er ook aan bij dat onkruid minder snel de kop opsteekt dat voedingsstoffen zal afsnoepen van de basilicum!
  • Basilicum heeft 6 uur licht per dag nodig.
  • Laat vertakkingen van de plant tot bloei komen, maar niet te veel: des te meer vertakkingen, des te minder blaadjes er komen. Door zo nu en dan te snoeien na het uitbloeien (in de tussentijd zijn bijen en bestuivende insecten blij) en hou je de struik ook compact.
  • Pas op voor de shock na verpotting wanneer je de gekochte plant verplaatst naar zijn uiteindelijke bestemming: kies een plek in de zon maar wel met beschutting, geef op het juiste moment water en kies meteen een goede grondsoort. De basilicumplant moet even bijkomen, maar als hem altijd de juiste omstandigheden worden geboden zal hij welig tieren.

Als je op deze zaken blijft letten dan zou je heel de zomer over gezonde planten moeten beschikken!

Advertisement