Verwijder kalkresten van kranen met deze prima oplossingen op natuurbasis

door Skip

16 Augustus 2022

Verwijder kalkresten van kranen met deze prima oplossingen op natuurbasis
Advertisement

Iets waar we allemaal wel helaas mee te maken krijgen dat opgelost moet worden is een probleem met kalk. Door de waterhardheid zijn er plaatsen waar kalk zich extra kan ophopen op oppervlakken van douches, wasbakken en kranen en klemt kalk het vuil in waardoor er van die uiterst vervelende korsten ontstaan.

Rondom de onderkant van de kraan vormt zich bijvoorbeeld een soort van kring van aangekoekte vuiligheid en kalk wat vaak lastig te verwijderen blijkt te zijn. Er zijn veel antikalkproducten verkrijgbaar, maar als je liever niet te vaak chemische producten wil gebruiken dan zijn er ook hele goede alternatieven op natuurbasis. Hier hebben we er een aantal van op een rijtje gezet die naar onze mening het effectiefst zijn.  

Advertisement
Creativo

Creativo

De natuurproducten die het vaakst gebruikt worden in geval van aangekoekte kalkresten zijn witte wijnazijn, citroen, zout en baking soda. Wanneer je deze wil gaan gebruiken moet je voor een optimaal eindresultaat enkele stappen volgen.

Citroen of witte wijnazijn gebruiken:

  • Of je nou voor het een of het ander kiest moet je bij ieder zuurproduct (dat kalk kan oplossen) er eerst mee over de plek heen gaan, wellicht met goed doordrenkte wattenbolletjes en dan een paar uur in laten werken.
  • Als eenmaal de benodigde tijd is verstreken (zelfs een hele nacht indien nodig) moet de kalk zijn opgelost en kan je het vuil wegborstelen met een oude tandenborstel.
  • Spoel vervolgens alles na en droog met een microvezeldoek.

Advertisement
Creativo

Creativo

Zout en baklng soda gebruiken:

  • Zowel zout als baking soda zijn schuurmiddelen en kunnen die mogelijk ook kalk doen oplossen. Het wordt aanbevolen om voor de plekken die je wenst te behandelen een mengsel van het schuurmiddel te maken met water. Dit geldt voor zowel zout als baking soda. Deze zalf die je dan krijgt moet de consistentie hebben van een gel. Breng deze 'gel' op kranen of de te behandelen oppervlakken aan en laat inwerken totdat deze gel is opgedroogd.
  • Nu moet je ook weer met een tandenborstel het vuil wegpoetsen.
  • Spoel alles na met water en gebruik een microvezeldoek waarmee je de restanten wegneemt en die ook helpt bij het laten glanzen.

Waar je ook voor kiest adviseren we je eerst om met zekerheid vast te stellen of de genoemde bestanddelen niet te zuur en schadelijk zijn voor bepaalde materialen. Op messing moet je bijvoorbeeld geen azijn en limoen gebruiken. Probeer het en sta versteld van de resultaten.

Advertisement