Tradescantia: kweektips voor een goed verzorgde plant

door Natasja

08 Juli 2023

Tradescantia: kweektips voor een goed verzorgde plant
Advertisement

Ze zijn kleurrijk, eenvoudig te kweken, bestand tegen vele klimaten en ook eenvoudig te vermeerderen: tradescantia's, waarvan er veel soorten zijn, zijn echt eenvoudig te kweken. Een van de meest voorkomende soorten, met zijn groene bladeren en witte bloemen, staat in andere talen ook wel bekend als 'ellendig gras', een naam die ironisch genoeg verwijst naar zijn koppigheid, zijn gemak om wortel te schieten en bijna overal te overleven. In de loop der tijd zijn veel variëteiten die opvallen door hun kleurrijke bladeren, of juist door hun bladgewoonte, ook erg populair geworden.

Het zijn meestal bodembedekkers, wat ze ook mooi maakt om naar te kijken als ze in bakken staan waaruit hun lange ranken kunnen vallen. Lees verder voor meer informatie over het kweken van deze fantastische planten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn tientallen soorten, maar een van de meest voorkomende die binnen of in de tuin wordt gekweekt is de zogenaamde zebrina, die bladeren heeft met groene, zilveren en paarse schakeringen; de pallida, die langere bladeren heeft en helemaal dieppaars is; en de sillamontana, die met de harige bladeren die vaak verdwijnt in de winter waar een streng klimaat heerst, maar weer opkomt in het voorjaar. Er zijn ook variëteiten met opvallende vlekken, zoals de cultivar 'Blushing Bride' die hier en daar lichtroze is geborsteld.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ondanks de verschillen in uiterlijk, zijn de kweektips in de meeste gevallen hetzelfde:

  • Grond: ze zijn niet bijzonder veeleisend en kunnen zelfs in onvruchtbare grond overleven, maar het verdient toch de voorkeur om goede en vooral goed drainerende grond te kiezen omdat deze planten niet van stilstaand water te houden. Daarom kun je te rijke en vochtige grond lichter maken met perliet en misschien een laag geëxpandeerde klei op de bodem van de pot leggen voor een goede drainage.
  • Water geven: het is niet nodig om ze vaak water te geven. Bij warm weer controleer je de potplanten een paar keer per week, hoewel het voldoende kan zijn om ze één keer water te geven. In de winter of als de temperatuur lager is en er nog vocht in de lucht zit, kunnen er gemakkelijk 10-15 dagen voorbijgaan voordat je weer water geeft. In elk geval is het altijd het beste om met een vinger in de grond te prikken om te zien of deze nog vochtig is of is uitgedroogd. In het laatste geval geef je opnieuw water en let je erop dat het water vanaf de bodem wegloopt.
  • Snoeien: dit zijn planten die goed tegen snoeien kunnen, vooral de meer rustieke en wietachtige exemplaren. Je kunt echter het best wachten tot ze uitgebloeid zijn en gebruikt dan een scherpe schaar met gesteriliseerde bladen om het laatste deel van de takken te verwijderen. Knip altijd onmiddellijk na een knooppunt (bij de bladparen).
  • Vermeerdering: het is heel gemakkelijk om deze takjes te laten wortelen in water (door het water te verversen als het troebel wordt) of ook door de takjes terug in de grond te steken. Ze kunnen zich gemakkelijk vermenigvuldigen en met één plant kun je binnen een paar jaar verschillende andere planten maken.

Welke tradescantia is jouw favoriet?

Advertisement