Plantenbak met vogelhuisjes: een supermakkelijk, snel en goedkoop project om de tuin te versieren

door Natasja

01 Juli 2023

Plantenbak met vogelhuisjes: een supermakkelijk, snel en goedkoop project om de tuin te versieren
Advertisement

Hoe leuk is het om door de tuin te lopen en bloemen en meubels te zien die de tuin versieren! Soms realiseren we ons niet hoeveel zelfs een enkele toevoeging ons groene hoekje aangenamer kan maken, of we stellen het ons voor maar kunnen niets bedenken dat gemakkelijk te doen is en misschien ook nog goedkoop. Er zijn echter talloze projecten die we kunnen proberen en vaak gaat het dan om het decoreren met planten. We hebben het over plantenbakken, die gemaakt kunnen worden van een groot aantal verschillende materialen.

En wat als de plantenbak ook een steun is voor hangende vogelhuisjes? Het uitnodigen van deze dieren in de tuin verrijkt de tuin op een mooie en ook nuttige manier op veel verschillende manieren: ze zijn in feite natuurlijke roofdieren van veel insecten die we over het algemeen niet willen zien rond planten of het huis, en ze bevorderen de biodiversiteit van het ecosysteem in combinatie met veel andere dieren.

Advertisement
Matthew Bounds/Instagram

Matthew Bounds/Instagram

Het idee werd populair dankzij een video die op sociale media werd gedeeld door Mattew Bounds (beter bekend als yourbarefootneighbor), die laat zien hoe hij zelf verrast was door de schoonheid van het ontwerp en de robuustheid van zijn doe-het-zelfproject.

De content creator heeft namelijk in minder dan 15 minuten een plantenbak met een stok in elkaar gezet waaraan twee vogelhuisjes kunnen worden gehangen, gevuld met voedsel voor deze schattige dieren.

Hij gebruikte een grote pot (een plastic kuip die doet denken aan houten kuipen), een stok met haken zoals die worden gebruikt om bloemenmanden aan op te hangen (in het Engels worden ze 'shepherd's crooks' genoemd, precies vanwege de gebogen haken die ze aan de uiteinden hebben) en vervolgens een boormachine, hamer en natuurlijk de houten vogelhuisjes.

Zoals je ook kunt zien in de video hieronder, maakte hij een gat in het midden van de bodem van de pot, waarin hij de stok stak, vulde het met aarde om de basis stabiliteit te geven, zodat hij vervolgens zijn favoriete bloemen kon planten, en toen alles er stevig uitzag, hing hij de huisjes op, één aan elke kant om het gewicht goed in balans te houden. Het is een heel eenvoudig project en kan ook worden aangepast.

Let erop dat je huisjes of voederhuisjes kiest van vergelijkbare grootte en gewicht, maar niet te zwaar om de stok zelf te beschadigen. En wees je ervan bewust dat er houtsoorten zijn (voor de constructie van de vogelhuisjes zelf) die beter geschikt zijn voor sommige vogelsoorten dan andere.

Advertisement

Als je die steun niet wilt gebruiken voor vogelhuisjes, kan hij nog steeds handig zijn voor kleine bloemenmanden of zelfs voor het ophangen van lichtsnoeren in de tuin!

Advertisement