Stenen plantenbakken: 10 sensationele inspiraties om prachtige exemplaren te maken

door Natasja

14 Juli 2022

Stenen plantenbakken: 10 sensationele inspiraties om prachtige exemplaren te maken
Advertisement

Heb je er wel eens aan gedacht je tuin te verfraaien met plantenbakken van stenen of kiezels? Nu is het moment om het te proberen. Voor elke smaak en elk budget kunnen er prachtige bakken gemaakt worden. En er kunnen verschillende technieken worden gebruikt.

De meest gebruikte methode is het gebruik van zogenaamde schanskorven, metalen structuren die in verschillende vormen bestaan. Ze zijn gemakkelijk te vinden in elke tuin- en doe-het-zelfzaak en zijn ook vrij goedkoop, als we het hebben over kleine of middelgrote exemplaren. Als alternatief voor schanskorven kunnen de stenen met speciale lijm of cement aan elkaar worden gelijmd om de gewenste vorm te verkrijgen, of om potten en andere kant-en-klare constructies te bedekken.

Wij tonen je hieronder een paar originele ideeën die je kunt namaken of als inspiratie kunt gebruiken om nog meer moois te maken.

Advertisement

Stenen spiralen gemaakt van schanskorven en gevuld met veelkleurige bloemen behoren zeker tot de favoriete inspiratiebronnen van degenen die dergelijke plantenbakken maken.

Advertisement

Aan de klassieke cilindrische schanskorven kan een originele toets worden toegevoegd met extra zijopeningen waarin verschillende planten kunnen worden gekweekt.

En wat denk je van kleine bolvormige schanskorven die je vult met stenen en kleurige bloemen?

Een andere populaire structuur is die in kubusvorm. In een grote kan je denken aan het invoegen van meer plantensoorten, waardoor "tuinen in de tuin" ontstaan.

Maar de schanskorf kan ook een kleine kubus zijn. Met veel kleine kubussen kun je kleurrijke, schattige plantjes krijgen om tuinen of, indien je dat wenst, balkons en veranda's te versieren.

Advertisement

De klassieke schanskorven in de vorm van een laag muurtje, nuttig om bepaalde zones af te bakenen of te omheinen, lenen zich om heel bijzondere bloemperken vol kleur te worden.

Door bestaande poten of andere elementen met stenen te bekleden, kun je vervolgens elke vorm maken die je maar wilt. Dat van manden gevuld met bloemen is bijvoorbeeld een origineel en bijzonder mooi idee.

Advertisement

Een schanskorf in de vorm van een halve bol is de perfecte structuur om boompjes in te huisvesten. Niets belet je echter om alles te planten wat bij je smaak en tuin past.

De gebruikelijke cilinders daarentegen kunnen, naast het gebruik als echte plantenbakken, dienen als steunen voor andere soorten plantenbakken, voor een nog decoratiever en specialer effect.

Advertisement

Tenslotte heeft het klassieke bloemperk, aangelegd met een groter stenen border en met een minder geometrische en meer onregelmatige contour altijd een bijzondere charme. Het doet meer denken aan natuurlijke vormen. En het heeft het voordeel dat het kan worden gemaakt waar je maar ruimte hebt en in welke vorm en grootte je maar wilt.

Stenen, kiezelstenen en grind zijn, kortom, onmisbare natuurlijke materialen om je tuin op een schilderachtige en kleurrijke manier in te richten. De keuze van technieken, vormen en maten is persoonlijk en is misschien wel het leukste deel van het creatieve proces. Ons belangrijkste advies is dan ook: veel plezier ermee!

Advertisement