Okselvet: trucs en oefeningen om het gemakkelijk kwijt te raken

door Natasja

18 Juli 2022

Okselvet: trucs en oefeningen om het gemakkelijk kwijt te raken
Advertisement

Okselvet: veel mensen zien het niet graag, en het komt zelfs voor bij mensen die als slank worden beschouwd. Er zijn in feite vele oorzaken voor dat overtollige vetweefsel dat een beetje onder de oksels, net boven en aan de zijkanten van de borst hangt: het kan overgewicht zijn, maar ook de eenvoudige verdeling van vet in het lichaam - die van persoon tot persoon verschilt. Ook hier kunnen hormonale problemen, een verkeerde houding of vergrote klieren aan de basis liggen; het kan borstweefsel zijn dat te groot lijkt terwijl het dat in feite niet is, maar het kan ook heel goed een factor zijn die wordt benadrukt (zo niet veroorzaakt) door het verkeerde behamodel.

Als het dus niet gaat om weefselverslapping of overtollig vetweefsel als gevolg van een iets te luie levensstijl, kan het worden opgelost door gewoon de juiste kleding te kiezen, van beha's tot de armsgaten van jurken en topjes die zo zijn uitgesneden dat ze dat deel bedekken dat we echt niet mooi vinden. En in feite is het altijd goed om te onthouden dat, afgezien van persoonlijke gezondheidsproblemen, alle onvolkomenheden slechts dat zijn: negatieve percepties van het eigen lichaam, maar dat ze niet noodzakelijk iets zijn om van af te komen. Als je jezelf echter wilt uitdagen om dat kleine beetje vet te laten verdwijnen of in ieder geval zo veel mogelijk te verminderen, kun je wat gerichte lichaamsbeweging in je trainingsroutine integreren.

Advertisement
Pexels

Pexels

Alle oefeningen die je met gewichten doet om de binnenkant van je armen te verstevigen, werken ook voor de oksels en de laterale spierbanden van de borstkas: dus hefbewegingen, vooral laterale, zijn het beste. En je kunt ze doen met geschikte gewichten, maar ook met waterflessen van verschillende grootte of zelfs met flessen afwasmiddel (die nog gesloten zijn, zodat je hetzelfde gewicht hebt wanneer je traint).

Denk eraan dat de bewegingen langzaam en afgemeten moeten zijn, en dat het beter is om te beginnen met slechts een paar bewegingen, uitgevoerd zonder aan je spieren te trekken (en voorafgegaan en gevolgd door wat rekoefeningen), dan jezelf meteen hard te pushen als gevolg dat je daarna geen zin meer hebt om door te gaan.

Wat oefeningen met gewichten om te proberen:

 • Terwijl je zit of staat met rechte rug, houd je onderarmen langs je zij en de gewichten voor je, met je armen gebogen in een hoek van 90°. Breng de gewichten omhoog en omlaag, en breng ze dichter bij en verder van je schouders.
 • Breng je armen omhoog naar de zijkanten van je hoofd, met de gewichten in je handen, en buig ze naar achteren door je armen zo te buigen dat de gewichten in de richting van je nek zakken. Keer terug naar de beginhouding en herhaal het.
 • Eén voor één of met beide armen samen, begin met je arm gestrekt langs je zij en, zonder je arm te buigen, til hem op naar opzij tot hij op schouderhoogte is.

Advertisement
Tutorial via emi wong/YouTube

Tutorial via emi wong/YouTube

De volgende oefeningen kunnen je ook helpen:

Neerwaartse hond

 1. Ga op handen en voeten op de mat zitten, met je handen onder je schouders.
 2. Duw langzaam naar beneden op je handpalmen en til je heupen op door je benen te strekken, waarbij je voeten op de grond blijven staan. De twee delen van je lichaam zullen rechte lijnen vormen, als een driehoek waarvan de basis de mat is en het hoekpunt je heupen. Haal diep adem.
 3. Terwijl je uitademt, druk op je handen en beweeg je schouders naar achteren en naar beneden, weg van je oren. Blijf in deze houding terwijl je drie keer langzaam inademt.
 4. Zonder je handen en voeten te bewegen, duw je naar voren, alsof het hoekpunt van de driehoek nu je nek wordt en je gewicht verplaatst om door je armen te worden ondersteund. Adem twee keer in en ga langzaam terug naar de andere houding.
 5. Laat je knieën langzaam weer op de mat rusten.


Push-ups met stoel

 1. Ga zitten op een stoel, of bank, of op de rand van het bed of (beter) een bankje of muurje.
 2. Plaats je handen aan de zijkant van je heupen, zodat ze de rand vastgrijpen.
 3. Beweeg je lichaam naar voren, zodat het niet meer op de zitting rust, terwijl je handen op hun plaats blijven.
 4. Laat je zakken zodat je je heupen naar de vloer brengt, en buig je armen achter je.
 5. Duw je lichaam weer naar boven.
 6. Ga hier langzaam mee verder en herhaal de oefening 20 keer.

Bekijk de tutorial https://www.youtube.com/watch?v=8RSL5lG872M van Emi Wong om vele andere nuttige oefeningen voor het verwijderen van okselvet te ontdekken.

Advertisement