Fit blijven zonder hardlopen of oefeningen, maar alleen door op een bepaalde manier te lopen: studies tonen aan dat het mogelijk is

door Natasja

08 Juli 2023

Fit blijven zonder hardlopen of oefeningen, maar alleen door op een bepaalde manier te lopen: studies tonen aan dat het mogelijk is
Advertisement

Fit worden zonder moeite te doen: utopie of realiteit? Als je het goed bekijkt, is het realiteit. Het is inderdaad altijd aan te raden om elke week minstens 150 minuten te bewegen en specifiek aerobe activiteiten te beoefenen - zoals de WHO aanbeveelt - maar het is ook zo dat de gebruikelijke activiteit die we kunnen doen niet per se hardlopen, fietsen, zwemmen of een reeks Pilates-oefeningen en dergelijke is. Die helpen, maar gewoon een wandelroutine integreren kan ook veel doen.

Eigenlijk wisten we dat al, dus wat is daar zo nieuw aan? In het feit dat het aanbevolen type lopen niet gewoon lopen is, maar achteruit lopen!

Advertisement
Q000024/pxhere

Q000024/pxhere

Lopen is een van de functies van ons lichaam die we automatisch gebruiken: we leren het op zeer jonge leeftijd en blijven het de rest van ons leven doen zonder erbij na te denken, op een meer of minder snelle of atletische manier, afhankelijk van vele factoren die onze gezondheid beïnvloeden. We weten allemaal dat elke dag lopen een recept is voor gezondheid, maar waarom zou het dan nog beter zijn als we elke dag een stukje achteruit lopen?

De verandering van richting vereist meer aandacht, betrekt ons er dus bewuster bij en brengt ook een aantal fysieke voordelen met zich mee.

Advertisement
Q000024/pxhere

Q000024/pxhere

Zelfs als we normaal lopen, houden we ons lichaam rechtop en coördineren we onze bewegingen met ons gezichtsvermogen. Allemaal systemen die synchroon moeten werken. Als we achteruit lopen, moeten onze hersenen harder werken om alles te coördineren, dus het is een extra inspanning die het lichaam ten goede komt.

  • Stabiliteit en evenwicht. Deze activiteit verbetert zelfs onze houding en evenwicht, ook voor mensen met knieartrose. Het dwingt ons in feite om meer, kortere stappen te nemen en verhoogt zo de weerstand van de spieren, waardoor de gewrichten minder worden belast.
  • Verlichting van bepaalde pijnen. Mensen die last hebben van hielspoor (dat vaak leidt tot hielpijn) kunnen minder ongemak voelen door achteruit te lopen. En het lijkt ook de pijn in de onderrug te verminderen, waar veel mensen chronisch last van hebben.
  • Gewichtsverlies: achteruit lopen kost meer energie dan normaal. Maar liefst 40% meer energie!
  • Spierversterking: studies hebben aangetoond dat deze oefening de spieren rondom de knie versterkt, waardoor je beter beschermd bent tegen blessures en je atletische prestaties verbeteren, want vooruit lopen of rennen gaat dan nog makkelijker dan voorheen!

Er zijn dus veel voordelen die van belang zijn. Het advies is daarom om een plek in of rond het huis te vinden die groot en overzichtelijk genoeg is om deze activiteit te beoefenen zonder risico op botsingen. Je moet beginnen zonder je steeds om te draaien om achterom te kijken: de eerste paar keer is het beter om nooit verder dan 20 meter te gaan, daarna kun je de afstand langzaam vergroten.

Advertisement