Weg met de 10.000 stappen regel: veel minder is genoeg om elke dag fit te blijven

door Natasja

21 April 2023

Weg met de 10.000 stappen regel: veel minder is genoeg om elke dag fit te blijven
Advertisement

We kunnen ons niet verbergen voor een waarheid die iedereen kent: elke dag een beetje bewegen is een fundamentele regel om gezond te blijven. Maar hoeveel? Wat is de minimumdrempel om de voordelen te garanderen zonder tijd te moeten opofferen in ons dagelijks leven?

We hebben vaak gehoord dat een totaal van 10.000 stappen per dag lopen het ideale recept was, en het blijft zeker een geldige en uitstekende indicatie om te volgen, maar zelfs minder dan de helft van die hoeveelheid beweging kan een ideale drempel zijn om bepaalde gezondheidsrisico's af te wenden. Bovendien is er ook een specifiek tijdstip van de dag dat het beste schijnt te zijn om het meeste voordeel te halen uit de dagelijkse dosis beweging. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
wallpaperflare.com

wallpaperflare.com

Om te beginnen: een van de baanbrekende studies die de ideale dagelijkse dosis beweging schatte op 10.000 stappen was een studie gepubliceerd in het Journal of American Medical Association (JAMA https://www.kumc.edu/about/news/news-archive/jama-study-ten-thousand-steps.html#:~:text=Walking%20around%2010%2C000%20steps%20a,of%20dementia%20by%2050%20percent.). Deze hoeveelheid stappen is een beetje als een pil: het heeft positieve effecten bij het verminderen van het risico op dementie en hart- en vaatziekten. En het zou zelfs het risico op het krijgen van een van de 13 verschillende soorten kanker aanzienlijk kunnen verminderen. Dit alles terwijl het lichaam beweegt, calorieën verbrandt, spiermassa opbouwt en dus slanker en atletischer wordt.

Het blijft echter een gouden regel, die in feite veel tijd kost: het is weliswaar niet nodig om alle stappen in één sessie bij elkaar op te tellen, maar zelfs als je het totale quotum verdeelt over verschillende momenten van de dag (waarbij ook rekening wordt gehouden met de noodzakelijke wandelingen naar bijvoorbeeld school of werk), gaat het toch om minstens een paar uur totale beweging die je niet altijd in je dagelijkse routine kunt inpassen.

De lagere maar effectieve drempel: 4.000 stappen

Hier wordt dus een andere studie https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2795819?guestAccessKey=4090f961-0185-484a-86e0-79b4c86dcfe5&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=090622 interessant, ditmaal uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, volgens welke dezelfde soort voordelen ook kunnen worden bereikt met ongeveer 4.000 stappen per dag, mits deze stappen met een hogere intensiteit worden gezet. Dit zou zijn wat soms "power walking" wordt genoemd, d.w.z. een stevige, aanhoudende wandeling, bijna als een soort mars.

Deze indicatie, gezien het feit dat 4.000 stappen gelijk zijn aan een afstand van ongeveer 3,2 km, is in overeenstemming met het advies van de WHO, volgens welk een minimum van 150 minuten activiteit per week moet worden bereikt. Even rekenen: elke dag 3,2 km lopen kost gemiddeld 30-45 minuten. Als je dit elke weekdag zou doen, het weekend niet meegerekend, zou je 150-225 minuten per week bereiken.

Het beste moment om te bewegen

Ervan uitgaande dat veel afhangt van de levensstijl (wanneer je naar bed gaat, wat je de hele dag doet, eetgewoonten en meer), wordt algemeen aangenomen dat de beste tijd om te bewegen is zodra je opstaat, met een lege maag. Het ideale is dus om wakker te worden, een beetje water te drinken, te gaan wandelen (of hardlopen of andere lichaamsbeweging te doen) en dan ongeveer een uur na het opstaan te ontbijten.

In het gezelschap van een hond, die graag zijn pootjes met je zal uitstrekken, in het gezelschap van vrienden of dierbaren, maar ook alleen luisterend naar muziek... Elke ochtend een wandeling maken kan een verschil maken in het heden, waardoor je een atletischere lichaamsbouw krijgt, en in de toekomst beter beschermd zal zijn tegen vele ziekten!

Advertisement