Minder dan vijf minuten per dag voor een platte buik: dat kan met vier oefeningen

door Natasja

30 April 2023

Minder dan vijf minuten per dag voor een platte buik: dat kan met vier oefeningen
Advertisement

Er is geen sluipweg naar een gespierd lichaam, of wel? De sleutel om in vorm te blijven, weten we, ligt in de combinatie van een kleine maar constante dosis beweging met een evenwichtige voeding, veel vocht en de juiste hoeveelheid slaap - waarden die voor ieder van ons verschillen, afhankelijk van leeftijd, metabolisme, gewoonten, levensstijl enz. Maar als we willen proberen overtollig vet en vooral buikverslapping te verminderen, kunnen we ons ook concentreren op slechts vier oefeningen die we elke dag moeten herhalen, gedurende een zeer minimale tijd: slechts vier minuten in totaal.

Natuurlijk hebben we het over echt het minimum, maar het is echt heel weinig: je kunt echt niet zeggen dat je geen vijf minuten (eigenlijk minder) kunt vinden om deze oefeningen één keer per dag te doen. Laten we eens kijken welke dat zijn.

Advertisement

Hypopressieve buikspieren

Deze oefeningen komen van de yogaoefeningen, waar ze worden gecombineerd met een ademhalingstechniek die Uddiyana Bandha heet. Ze helpen je niet alleen de buik te verstevigen, maar ook de bekkenbodem te versterken, rugpijn te verlichten, de taille slanker te maken en nog veel meer.

Het gaat erom de spieren van de buik te activeren om de buik naar het midden te brengen, alsof je hem naar de wervelkolom duwt. Je kunt staan, zitten of zelfs vooroverbuigen, zoals je in de video ziet. En je kunt aan het begin een hand op je buik leggen om te zien of je je buikspieren echt gebruikt.

Probeer een minuut lang diep in en uit te ademen terwijl je je buik samentrekt en weer loslaat.

De ideale manier om het meeste voordeel uit deze oefening te halen is om 15 of 20 minuten door te gaan, en het in ieder geval te combineren met andere oefeningen waarbij de buikspieren betrokken zijn.

Advertisement

Ballet Twist

Ga op een matje zitten, met de benen recht voor je uitgestrekt en tegenelkaar aan. Dit is een twist, waarbij de spieren aan de zijkant van de buik worden betrokken, met behulp van armbewegingen die doen denken aan balletdansers.

Hef je armen op zoals een balletdanser dat zou doen, en breng één ervan naar de vloer achter je. Beweeg je opgeheven arm naar de andere kant en draai je bovenlichaam zonder je billen van de vloer te tillen. Ga langzaam zo ver als je kunt en wissel dan van arm. Ga zo een minuut door.

De Pinguïn

De Pinguïn

Tutorial via Frischman Fitness/YouTube

Dit is een lichte oefening, vergelijkbaar met crunches. Ga op je rug op de grond liggen en buig je benen met je voeten stevig op de grond. Breng je bovenlichaam zo hoog mogelijk omhoog (maar zonder je nek te buigen) en probeer je zijwaarts uit te strekken, zodat de vingertoppen van je rechterhand je rechterenkel raken, en omgekeerd. Aanvankelijk kun je ook blijven liggen, maar het is beter om te proberen zo ver mogelijk omhoog te komen. Ga hier een minuut mee door.

Plank

Plank

pxhere.com

De isometrische oefening die het hele lichaam in actie brengt, mag niet ontbreken. Ga op je buik liggen, richt je voeten naar de grond en til jezelf op met je armen, die perfect in lijn liggen onder je schouders. Je kunt met je ellebogen op de grond blijven of je gewicht op je rechte armen zetten, met je handpalmen op de grond. Het belangrijkste is dat je een rechte lijn creëert van je nek naar je hielen, zonder voorover te buigen, en dat je vooral je buikspieren erbij betrekt. Houd deze positie een minuut vast.

Deze opeenvolging van oefeningen, dagelijks herhaald, zal je buik geleidelijk verstevigen en strakker maken!

Advertisement