Grasvlekken op kleding: 6 handige tips om ze te verwijderen

door Natasja

16 Mei 2023

Grasvlekken op kleding: 6 handige tips om ze te verwijderen
Advertisement

Elke vlek die op de kleding verschijnt is een vijand die we moeten bestrijden om kleding weer het oorspronkelijke uiterlijk terug te geven, maar sommige vlekken zijn veel moeilijker te verwijderen dan andere. In feite zijn we allemaal bang voor een aantal stoffen in het bijzonder, die meestal eeuwige vlekken achterlaten, als tatoeages op stof, die soms een outfit voor altijd verpesten of ons in ieder geval dwingen het niet meer te gebruiken zoals we hadden gewild, en het voortijdig weg moeten gooien.

Een van deze gevreesde stoffen is zeker chlorofyl en de hele kliek van bestanddelen die grasbladeren kleuren. Dus, na een picknick of (veel vaker), een voetbalwedstrijd of misschien een ongewenste val in een weiland, zul je waarschijnlijk eindigen met broeken en shirts die schoongemaakt moeten worden. Laten we eens kijken wat je kunt doen om het ergste te voorkomen.

mitchelgroff/Reddit

mitchelgroff/Reddit

De gouden regel, die geldt voor elke vlek en nog meer voor moeilijke vlekken, is zo snel mogelijk te handelen. Hoe korter je wacht met het reinigen van een kledingstuk, hoe groter de kans op herstel.

Wat de wastechnieken betreft, maken we een onderscheid naargelang de materialen waarvan de kledingstukken zijn gemaakt:

  • Voor katoen en polyester: je moet de vlek voorbehandelen met een vloeibaar wasmiddel. Giet er vervolgens 100 per 3 liter water (ongeveer 30 ml per liter) overheen, en laat de kleding daarin weken. Laat ze daar minstens een half uur in liggen. Uitwringen en dan verdergaan met de gebruikelijke wasbeurt, naargelang de behoeften van het kledingstuk in kwestie. Als de vlek blijft zitten, meng dan één deel water en twee delen witte azijn (of alcohol) in een kom, breng het aan op de vlek, spoel het uit en ga verder met een nieuwe wascyclus.
  • Voor linnen en wol: dit zijn gevoeligere materialen, dus het is raadzaam om commerciële vlekkenverwijderaars te gebruiken die speciaal voor deze kledingstukken zijn ontworpen. Laat ze 15 minuten plaatselijk inwerken. Spoel de vlek vervolgens uit met koud water. Zorg vervolgens voor een pipet en neem een kleine hoeveelheid van een oplossing bestaande uit één deel witte azijn en twee delen water. Druppel een paar druppels op de plaats van de vlek en wrijf zo voorzichtig mogelijk om te voorkomen dat de kleding vervilt of beschadigd raakt. Ga vervolgens over tot de gebruikelijke wasbeurt voor dit soort delicate kledingstukken.

Alternatieven

Deze middelen worden soms ook aanbevolen:

  • Citroensap, op wit katoen. De vlek inweken, ongeveer tien minuten laten inwerken en dan uitspoelen met koud water.
  • Water met een scheutje ammoniak voor delicate kledingstukken. Het belangrijkste is om altijd alleen de vlek te bewerken, het mengsel een paar minuten te laten inwerken en dan uit te spoelen met koud water.

Probeer deze methoden en misschien krijg je eindelijk het gewenste resultaat!

Advertisement