Potten voor buiten: 11 fantastische ideeën om de tuin stijlvol te verfraaien

door Natasja

12 Juli 2022

Potten voor buiten: 11 fantastische ideeën om de tuin stijlvol te verfraaien
Advertisement

Is het mogelijk om je tuin te verfraaien met potten en weinig geld uit te geven? Natuurlijk kan dat. Voor wie geen creatief oog heeft, kan de pot een neutraal en saai object lijken, alleen nuttig om planten in te laten groeien. Dit is eigenlijk helemaal niet waar. Potten, van welke soort dan ook, zijn veelzijdige voorwerpen die veel verschillende dingen kunnen worden. Ze versieren ruimten prachtig.

Terwijl ze hun primaire functie van het bevatten van planten en bloemen behouden, kunnen ze ook creatief worden gebruikt om opstellingen en kleine kunstwerken samen te stellen. Als je daarentegen een meer klassieke of sobere stijl voor je tuin wilt aanhouden, schik ze gewoon met zorg, verbeelding en esthetisch gevoel. Zelfs de meest gangbare terracotta potten zullen, als ze verstandig worden gebruikt en geplaatst, een verschil maken. En dat alles zonder exorbitante bedragen uit te geven of een beroep te doen op een ervaren tuinman.

Hier volgen enkele ideeën die je zullen helpen om potten op een creatieve en originele manier te gebruiken.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Alleen al het kleuren van potten en het schikken ervan naar eigen smaak, in kleur gerangschikt of passend bij de bloemen die erin zitten, zal een verbluffend resultaat opleveren.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een idee dat door velen wordt gevolgd, is het gebruik van aardewerken of terracotta amforen en kannen in plaats van klassieke plantenpotten. Ze bestaan in alle maten en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Naast de gebruikelijke manier om de plant door de hoofdopening naar buiten te laten, kun je andere openingen maken in de buik van de amfoor om de plant van daaruit te laten groeien, bijvoorbeeld door hem horizontaal te leggen.

Pixabay

Pixabay

En als je aardewerken potten te saai vindt maar ze niet wilt verven, kun je ze altijd versieren met linten, stoffen en kralen in elke kleur die je maar wilt. Laat je fantasie de vrije loop. Het effect zal schilderachtig zijn.

Pixabay

Pixabay

Ben je een grindliefhebber? Geen probleem. Potten zien er ook mooi uit in het midden van grind. Op strategische plaatsen zouden ze zelfs oude ruïnes midden in rotsachtig terrein kunnen oproepen of conceptueel nabootsen.

Pixabay

Pixabay

Potten hoeven niet altijd planten en bloemen te bevatten. Ze kunnen worden gebruikt als versiering, vooral als het amforen zijn, misschien met bloembedden in de buurt en kleurige bloemen.

Advertisement

Voor degenen met meer handigheid en creatieve flair daarentegen is het creëren van omgevingen en landschappen in de pot zelf een echt minutieus maar visueel indrukwekkend werk. Dit zijn fantasierijke terraria. Door andere potten te gebruiken, kunnen binnen- en buitenminiaturen worden nagemaakt. Microtuintjes, kleine huisjes, personages en andere kleine details zullen echte kunstwerken creëren.

Een ander briljant idee is om de potten in oplopende volgorde op elkaar te stapelen en ze te vullen met kleine vetplantjes van verschillende soorten. Het kleurrijke effect zal je verbazen.

Advertisement

Het idee om veel verschillende plantjes in dezelfde pot te zetten om een terrarium te creëren, kan ook worden aangepast aan één grotere pot waarin een minituintje kan worden gecreëerd. Met veel grind en een geordende opstelling van de planten zullen de potten er spectaculair uitzien.

En waarom zou je je niet uitleven met verschillende vormen en materialen? De vierkante steen zou een goed alternatief kunnen zijn. Maar je hebt echt keuze te over.

Advertisement

Door de potten te stapelen, zoals bij het vorige idee, kun je ook andere soorten composities maken. Door vetplanten te vervangen door kleurrijke bloemen krijg je een ander, maar even kleurrijk en schilderachtig resultaat, met een licht landelijke stijl.

Je kan zelfs denken aan potten aan een tuinmuur ophangen om een tekening te maken. Dat van een plant die vanuit een bloembed op de grond is gezet en een extra pot voorstelt, is een heel bijzondere inspiratie. "Een plant gemaakt van planten", zou je kunnen zeggen.

En je kunt nog zoveel mooie dingen voor je tuin doen met potten. Begin te experimenteren. Je zal niet meer kunnen stoppen.

Advertisement