Ongelooflijke Tillandsia: de plant die leeft zonder water of grond

door Natasja

10 Februari 2023

Ongelooflijke Tillandsia: de plant die leeft zonder water of grond
Advertisement

De Tillandsia, een plant van de familie Bromeliaceae die inheems is in Latijns-Amerika maar ook perfect geïntegreerd in Europa, staat bekend als een luchtplant, d.w.z. een plant die zijn voeding haalt uit bladeren in plaats van uit wortels en dus geen water of grond nodig heeft om te gedijen. Deze soorten zouden de lucht zuiveren van zowel chemicaliën als straling en 5G en zijn zeer gemakkelijk te kweken, omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan zelfs de meest barre klimaten.

Wanneer de Tillandsia volgroeid is, produceert hij prachtige bloemen in trossen of aren, meestal in kleur variërend van roze tot oranje en rood en met een zeer intense geur, die tot enkele maanden aanhouden. Hoe kweek je deze ongelooflijke plant thuis? Laten we het samen uitzoeken.

Advertisement
Cliff/Wikimedia Commons

Cliff/Wikimedia Commons

Er zijn veel soorten tillandsia, maar de meest verspreide is Tillandsia cyanea, bekend om zijn zeer hardnekkige bladeren en omdat hij tot een halve meter hoog kan worden. Deze planten zijn zeer goed aangepast aan het klimaat van onze huizen en kunnen door hun schoonheid worden gebruikt als decoratie om de kamers levendiger te maken. Ze kunnen in elke ruimte van het huis worden gekweekt, gewoon in een pot die hun vorm verbetert of op een willekeurige steun waarin hun wortels zich kunnen verankeren.

In de zomer kunnen ze ook naar buiten worden verplaatst door ze op een stam of tak te zetten, waarbij erop moet worden gelet dat ze weer naar binnen worden gehaald als het klimaat strenger wordt; temperaturen van ongeveer 5-7 graden worden door deze planten namelijk met moeite verdragen, vooral als ze vele uren per dag buiten worden gehouden.

Advertisement
GinyLee987/Wikimedia Commons

GinyLee987/Wikimedia Commons

De teeltvereisten zijn zeer beperkt, met uitzondering van water geven. Vooral bij warm weer of in een zeer droge omgeving is het belangrijk de plant vochtig te houden door direct op de bladeren te sproeien. In de zomer is het ook raadzaam om periodieke dompelbevloeiingen uit te voeren, waarbij de planten volledig met water worden bedekt. Als hij buiten wordt gekweekt, moet je er alleen op letten dat hij onder hoge bomen staat, zodat hij het hele zomerseizoen in de halfschaduw blijft.

Door zijn karakteristieke vermogen om zich via de lucht te voeden, is de Tillandsia ook in staat om de lucht te zuiveren van smog en andere chemicaliën die in huizen kunnen vrijkomen. Het lijkt ook straling te kunnen verwijderen die wordt uitgezonden door elektrische en technologische apparaten zoals televisies, pc's, smartphones en huishoudelijke apparaten.

Waar wacht je nog op, kies snel je favoriete soort!

Advertisement