De onfeilbare methode voor het vermeerderen van bloeiende orchideeën in een plastic fles

door Natasja

03 November 2023

De onfeilbare methode voor het vermeerderen van bloeiende orchideeën in een plastic fles
Advertisement

Orchideeën zijn even mooi als delicaat en behoren tot de populairste kamerplanten vanwege hun grote sierwaarde. Het komt echter vaak voor dat deze planten door fouten bij het kweken niet groeien zoals verwacht en vooral geen bloemen produceren. Daarom willen we, als een van onze orchideeën continu bloeit en ons prachtige, langdurige bloemen geeft, deze graag kunnen vermeerderen om het huis te vullen met de levendige kleuren.

Het vermeerderen van orchideeën kan heel eenvoudig en goedkoop zijn, zodat je vele exemplaren van deze majestueuze en elegante bloem in huis kunt verspreiden. Er zijn verschillende vermeerderingstechnieken mogelijk en een van de eenvoudigste is vermeerdering door stekken.

Wist je dat je dit eenvoudig kunt doen met mos en een gerecyclede plastic fles of beker?

We laten je hieronder een onfeilbare methode zien om de orchideeën te vermeerderen in een plastic fles.

Advertisement

Een orchidee vermeerderen in een plastic fles: de stap-voor-stap methode

Een orchidee vermeerderen in een plastic fles: de stap-voor-stap methode

Yeu Hoa Lan/YouTube

Je kunt de orchideeën vermeerderen vanaf de stengel van de bloeiwijzen als er minstens twee bloeiende takken zijn.

  • Verwijder de bloemen, snijd met een steriel mesje een van de takken af en verdeel de tak in kleine delen door de delen tussen twee aangrenzende knopen doormidden te snijden.
  • Om de groei te stimuleren kun je een aloëblad gebruiken of, als je geen aloëplant hebt, de 100% pure gel. Als je een aloëplant hebt, snijd er dan een blad van af en open het doormidden en steek de stekjes erin om ze met gel te bedekken; als je pure gel gebruikt, verspreid het dan over de hele lengte van de stekjes.
  • Nu is het tijd om een plastic wegwerpbekertje te pakken. Als alternatief kun je een plastic fles gebruiken, die je ongeveer tot de helft inkort en waarvan je het bovenste gedeelte bewaart. Doe wat schors en mos op de bodem van de beker en besproei alles met een plantenspuit.
  • Als de houder klaar is, plaats de orchideeënstekjes erin en zorg je ervoor dat ze in nauw contact komen met het vochtige mos.
  • Bedek het glas met huishoudfolie en zet het vast met een elastiekje; als je de fles hebt gebruikt, plaats dan het bovenste gedeelte bovenop het onderste gedeelte door ze in elkaar te klemmen. Maak gaatjes in de folie of in de dop van de fles.
  • Laat rusten en al na 2 weken zul je merken dat de stekken hun eerste nieuwe wortels beginnen af te geven.

Advertisement

Handige tips om de orchideeën gezond en bloeiend te houden

Handige tips om de orchideeën gezond en bloeiend te houden

Pexels

Er zijn verschillende vijanden voor het welzijn van de orchideeën en je kunt vaak eindigen met planten met zachte, afhangende bladeren, droge wortels, doffe of rotte kleur. In deze gevallen moet je onmiddellijk actie ondernemen om de conditie van de orchideeën te verbeteren, allereerst door droge of rotte bladeren en wortels te verwijderen.

Verwijder al het substraat van de wortels om een grondige reiniging uit te voeren; gebruik hiervoor altijd een steriele schaar om mogelijke ziekteverwekkers niet over de planten te verspreiden. Maak de orchideeën grondig schoon voordat je ze opnieuw verpot.

Om de orchideeën altijd gezond te houden en ervoor te zorgen dat ze snel en weelderig groeien, maak een meststof door een vers gembertakje en een teentje knoflook in 300 ml water te mixen. Meng en filter de resulterende oplossing, laat de orchideeën vervolgens minstens 20 minuten in de oplossing weken, droog ze daarna goed af en verpot ze.

Met deze methoden zal je huis altijd gevuld zijn met de elegantie en kleurrijke levendigheid van bloeiende orchideeën!

Advertisement