Met twee flessen maak je je eigen roterende sproeier voor je tuin of moestuin

door Natasja

31 Juli 2023

Met twee flessen maak je je eigen roterende sproeier voor je tuin of moestuin
Advertisement

Als het warm wordt, wil niemand elke dag een paar minuten in de tuin of moestuin doorbrengen om de planten water te geven, maar je kunt niet stoppen met de planten water te geven als de droge periodes beginnen. Op dat moment neem je misschien toevlucht tot een of andere methode die je helpt minder water te geven, of misschien zelfs systemen die het voor je doen.

Het is nooit goedkoop om een automatisch, getimed bewateringssysteem te ontwerpen en te installeren, dus soms moet je het handmatig doen. Het goede nieuws is echter dat je met weinig geld ook een roterende sproeier kunt maken, waarvoor je twee plastic flessen en verder weinig nodig hebt. Lees verder voor meer informatie.

via Ronald Garden/YouTube

Advertisement
Video tutorial via Ronald Garden/YouTube

Video tutorial via Ronald Garden/YouTube

Het is een perfect systeem voor grote gazons of bloemperken: open gewoon een kraan en de sproeier doet zijn werk, en dankzij de geperforeerde flessen bereikt het water in een zachte straal een groot cirkelvormig gebied rondom de sproeier.

Hiervoor heb je dikke plastic flessen nodig, zoals de kleine colaflessen, en boor je gaten (misschien met behulp van een priem of schroevendraaier waarvan je de punt hebt verwarmd, als je geen geschikter gereedschap hebt) in de buurt van de bodem, één op elke fles.

Zoals je kunt zien in de tutorial van Ronald Garden, help je jezelf met een kaars om de uiteinden van een 3/4 3-weg verbindingsstuk te verwarmen, zodat de opening waar elk klein flesje in moet passen, voldoende wijd kan worden. Met een ijzerzaag zaag je vervolgens de uiteinden van een ander gelijk verbindingsstuk af, nadat je deze hebt afgestemd op de eerste, zodat ze kunnen worden samengevoegd en bevestigd aan de stok die het water naar de sproeier zal leiden.

Het is een project dat heel weinig kost en veel geld zal besparen in vergelijking met de systemen die je kunt kopen. Je kunt alle stappen in detail bekijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=3ZfLDg7lyOU.

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat het altijd beter is om 's avonds laat of op zijn laatst heel vroeg in de ochtend water te geven, vooral als het warm is: op die manier verdampt het water niet zo snel als overdag en op warmere uren, maar dringt het langer door in de grond, waardoor de wortels het rustiger en in grotere hoeveelheden kunnen opnemen. Dit betekent natuurlijk mooiere planten, maar ook geen onnodige verspilling van water en dus geld besparen op je energierekening, omdat je het systeem minder lang aan kunt zetten en minder verbruikt!

Advertisement